Ny undersökning: En av fem svenskar vill ha mötesfria arbetsdagar

Kvinna Med Huvud I Skrivbord Och Kaffekopp I Hand; Kalender Från Outlook; Mötesfria Dagar, Videomöten, Arbetsplats

Var femte person i arbetslivet vill införa mötesfria dagar på sin arbetsplats. Av en händelse vill lika många, 20 procent, ha ett mötesfönster under arbetsdagarna som varken är för tidigt på morgonen eller för sent på dagen. Det visar en ny undersökning som genomförts av Novus. 

Undersökningen har gjorts på uppdrag av videokonferensbolaget Owl Labs, med syfte att undersöka inställning till och önskemål om teknisk utrustning på arbetet.

Resultaten visar alltså att en av fem svenskar gärna har en helt mötesfri dag i veckan.

– På Owl Labs har vi implementerat en mötesfri dag där alla medarbetare har möjlighet att fokusera på specifika uppgifter och projekt. Det har tagits emot mycket väl och produktiviteten har varit konstant. Med rätt möteskultur och bra utrustning kommer organisationer bli mer effektiva; en önskan som reflekteras i undersökningen där många uttrycker att de vill ha mötesfria dagar, säger Frank Weishaupt, vd för Owl Labs, i ett pressmeddelande.

För många mötesdeltagare

Vidare tycker 14 procent att det borde gå att reglera att det dels bjuds in alltför många deltagare i möten generellt, dels att deltagare bjuds in som egentligen inte har anledning att närvara.

Samtidigt vill en av tio att videomötesutrustningen förbättras, både på arbetsplatsen och i hemmet, och ungefär lika många vill att möten, telefon- och videosamtal bör undvikas i ett öppet kontorslandskap.

– Att ha rätt utrustning både på hemmakontoret och på företagets kontor är A och O för att verkligen lyckas med hybridarbete där alla anställda får synas och höras och kan samarbeta så flexibelt och effektivt som möjligt, säger Frank Weishaupt.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Owl Labs under sista veckan i februari 2023. Totalt gjorde 1014 intervjuer via webben i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat.

3 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerarbetsplatsFoto Adobestock, Windows

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng