Ny rapport: Därför är multicloud och hybrid it framtiden

Nätverksrouter

Foto: Adobestock

Mer än en femtedel av alla företag har sina applikationer i sex olika miljöer. Mixen innebär en rad olika säkerhets- och driftsutmaningar, vilket ökar efterfrågan på lösningar byggda för multicloud. Det och mycket mer skriver säkerhetsföretaget F5 i en ny rapport. 

I årets globala State of Application Strategy Report (SOAS) från säkerhetsföretaget F5 framkom att hybrid it och multicloud verkar vara här för att stanna, enligt Security World Market.

Av de globala 1 000 it-beslutsfattarna som deltog i rapporten uppgav mer än en femtedel att deras applikationer finns i sex olika miljöer. Detta kan innebära vissa utmaningar gällande drift och säkerhet, vilket ökar efterfrågan på lösningar som adresserar detta och är byggda för multicloud.

– Företagen har oftast bestämda mål när de ska välja applösning och allt fler inser att det inte finns en miljö som passar alla. En digital verksamhet kräver att de kan anpassa sin it-infrastruktur så att det blir enklare att arbeta i flera moln och blandade miljöer, säger Lori MacVittie, Distinguished Engineer på F5 och rapportens medförfattare.

Intresset minskar för publika molntjänster

I samma veva som hybrida lösningar blir allt vanligare, ser efterfrågan på publika molntjänster ut att minska. Enligt 2018 års rapport planerade 74 procent att distribuera “upp till hälften” av sina appar i ett publikt moln. Nu uppger 48 procent att de bara har några få appar i publika moln, i genomsnitt har de 15 procent av sina appar där.

Efter flera års nedgång växte under 2022 andelen applikationer som finns i traditionella, lokala datacenter med 2 procent, upp till 37 procent. Andelen lokala installationer är över 50 procent eftersom både traditionella och molnbaserade miljöer kan köras lokalt.

Flera säkerhetsutmaningar

Nästan 90 procent av de som arbetar med blandade molnlösningar ser flera utmaningar i form av säkerhet, prestanda och kostnad. Den största utmaningen är att verktyg och API:er är för komplexa eftersom det saknas standardisering eller att verktygen som används för olika modeller inte funkar med varandra (39 procent).

Övriga utmaningar på topplistan är att kunna använda konsekventa säkerhetspolicyer (36 procent), prestandaoptimering (36 procent) och att identifiera det mest kostnadseffektiva molnet för appen (35 procent).

– Dessa utmaningar är utan tvekan den största anledningen till att företag i USA och inom EMEA ser nätverk med flera moln som den mest spännande trenden under de närmaste åren, säger Lori MacVittie på F5.

9 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonmoln

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng