Ny rapport: 70 procent delegerar gärna arbete till AI

Arm Ovanför Ihopskrynklade Pappersrullar

Foto: Adobestock

Fler personer är glada över hur AI kan hjälpa till med tråkiga uppgifter, än vad som är oroliga för att AI ska sno deras jobb. Hela 70 procent av anställda vill lämna över så mycket arbete som möjligt till AI för att minska sin arbetsbörda. Det visar Microsofts nya Work Trend Index.

I svallvågorna av ChatGPT-lanseringen i november går det att tänka sig en ökad oro för att AI ska komma och ta över våra jobb. Men Microsofts nya Work Trend Index visar att majoriteten faktiskt välkomnar utvecklingen på området. 

70 procent vill delegera så mycket arbete som möjligt till AI, för att på så sätt minska sin arbetsbelastning. 79 procent av dessa skulle nyttja det för analytiska uppgifter, 76 procent för administrativa uppgifter och 73 procent för kreativt arbete.

Fortsatt finns dock vissa farhågor för att AI ska ta över våra arbeten. Detta är nämligen 49 procent oroliga för, skriver ZDNet. 

– Det är fascinerande att människor är mer exalterade över att AI ska rädda dem från utbrändhet än vad de är oroliga för att det ska eliminera deras jobb, säger Adam Grant, psykolog och författare, om rapporten.

Sammanfatta möten och planera arbetsdagar

Av alla 31 000 deltagande i rapporten vill 86 procent att AI ska hjälpa dem att hitta informationen och svaren som de behöver, 80 procent ser gärna att AI sammanfattar deras möten och 77 procent vill att AI planerar deras dagar. Microsofts vd Satya Nadella kommenterar rapporten.

– Den här nya generationen av AI kommer att ta bort det jobbiga arbetet och släppa loss kreativiteten. Det finns en enorm möjlighet för AI-drivna verktyg att hjälpa till att lindra digital skuld, bygga upp AI-kompetens och stärka de anställda.

Behövs utbildning framåt

Samtidigt behövs utbildning på området, 82 procent av ledarna i rapporten svarar att deras anställda kommer att behöva nya kunskaper för att stå rustade inför AI-utvecklingen. Enligt Microsoft behöver alla anställda – inte bara dem i tekniska roller – färdigheter som kritiskt tänkande, analytiskt omdöme, komplex problemlösning och kreativitet.

I arbetet med att ta fram den nya rapporten har Microsoft intervjuat 31 000 personer i 31 länder och analyserat mängder av produktivitetssignaler från Microsoft 365 ihop med trender från Linkedin Economic Graph.

10 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng