Ny AR-app från Volvo ska minska risker vid ellastbilsolyckor

Volvo Lastbil.Jpg

Foto: Adobe Stock

Ellastbilar möjliggör inte bara mer hållbara transporter, de kommer också förändra sättet vi kör på och hur vi integrerar med lastbilarna. Volvokoncernen blir nu först i världen med att lansera en säkerhetsapp med AR-teknik som specifikt är utformad för att underlätta i nödsituation.

Säkerhetsappen är skapad för eldrivna lastbilar och har en så kallad Augmented Reality-teknik. Syftet med appen är att i nödsituation kunna ge utryckningspersonal värdefull information från lastbilen, hjälpa till med vägledning och säkerställa säkra förhållanden under räddningsarbetet.

Tekniken som appen är byggd på är en kombination av uppkoppling, kamera, sensorer, 3D-modellering och AR, vilket i sin tur kan ge utryckningspersonal en detaljerad bild av fordonet.

­­­­­­­­­­­­­­– Volvokoncernens ambition är att leverera 100 procent säkra produkter. Vi är stolta över att gå i bräschen för ellastbilsrevolutionen med högprestandalösningar, men vi inser även hur viktigt det är att se till säkerheten för den utryckningspersonal som är först på plats vid en eventuell olycka med ett elfordon, säger Lars Stenqvist, Chief Technology Officer på Volvokoncernen, i ett pressmeddelande.

– Den nya AR-appen är ett kraftfullt verktyg som kan underlätta för utryckningspersonal att snabbt kunna säkra platsen och samtidigt minimera risken för att de själva eller andra skadas.

Positiv respons från utryckningspersonal

Emergency Response Guide är nu tillgänglig för gratis nedladdning och innehåller säkerhetsinformation för samtliga tunga ellastbilar inom Volvokoncernen. Appen har utvecklats av en grupp ingenjörer på bolagets forsknings- och utvecklingsavdelningar i Sverige, Frankrike och USA, och är ett exempel på hur Volvokoncernen främjar innovation och säker användning av elfordon. Redan idag har appen använts i reella situationer.

– Säkerhetsappen har testats i en rad olika situationer och vi har fått positiv respons från utryckningspersonal som har provat den i verkliga scenarier, säger Vincent Barnoux, AR-expert och ingenjör för affärslösningar i Volvokoncernen.

17 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Frida Johanssonfordon

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng