Microsoft varnar: Kina har hackat viktig amerikansk infrastruktur

Amerikansk Och Kinesisk Flagga På Sprucken Vägg; Hackerattack, Säkerhet

Statligt backade hackare från Kina ska ha kommit över kritisk amerikansk cyber-infrastruktur från flera branscher. Det skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Gruppen kallas Volt Typhon och ska enligt CNBC ha varit aktiv sedan 2021, och har enligt Microsoft som mål att störa viktiga kommunikationsförbindelser mellan USA och Asien. Flera kritiska både offentliga och privata sektorer, exempelvis transport och sjöfart, ska vara berörda.

"Aggressiva attacker i åratal"

Amerikanska National Security Agency har gått ut med ett uttalande i ärendet med detaljer om hur attacken sett ut och hur man kan söka hantera den.

– Kina har i flera år utfört aggressiva cyberaktioner för att stjäla information och känsliga data från organisationer över hela världen, säger Jen Easterly, chef för amerikanska Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), i ett uttalande.

Spionage huvudmål

Enligt Microsoft är attacken ”pågående” och bolaget vädjar till alla berörda att ”stänga eller ändra uppgifterna för alla övertagna konton”.  

Vidare säger man att Volt Typhon utnyttjar sårbarheter i ett populärt säkerhetsverktyg vid namn Fortiguard, men att man inte är ute efter att utföra några attacker utan är snarare är ute efter att ”spionera och utan att upptäckas, så länge som möjligt”.

25 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng