Meta får rekordböter på 13 miljarder 

Meta Logo Och Eu Flaggor

Foto: Adobe Stock

Meta har tagit emot böter från EU på 1,2 miljarder euro, cirka 13 miljarder kronor, för att man överfört användardata till USA. Boten kommer efter tio år av tvister mellan Meta och Irlands dataskyddsmyndighet DPC.  

Den nya boten är rekordhög och slår Amazon GDPR-bot från 2021 som låg på 746 miljoner euro. 

Anledningen till boten är att Irlands dataskyddsmyndighet, DPC, hävdar att Meta har fört över användardata till USA från konton vars ägare hör hemma i EU-länder. 

Nu har Meta Platforms, som äger bland annat Facebook och Instagram, ett halvår på sig att se till att dataöverföringen till USA avbryts. Därtill kräver DPC att all data som redan överförts raderas, skriver Bloomberg.

Långvarig tvist

Beslutet kommer efter ett decennium av tvister och tre domstolsförfaranden mellan Meta och dataskyddsmyndigheten i Irland. 

Vi är glada över att se det här beslutet efter tio år av rättstvister. Böterna kunde ha varit mycket högre, med tanke på att Meta medvetet har brutit mot lagen för att göra vinst i tio år. Om inte USA:s övervakningslagar fixas kommer Meta att i grunden behöva omstrukturera sina system, säger Max Schrems, integritetsaktivist, advokat och grundare av medborgarorganisationen None of Your Business. 

Meta har i sin tur kommenterat att man anser att beslutet är orättvist och att det ska överklagas eftersom det riskerar att “dela upp internet i nationella och regionala avdelningar”. 

22 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonGDPR

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng