Kungälv får nej – IMY förbjuder kamerabevakning

Kungsälv Kommun

Gamla torget i Kungälv. Foto: Adobestock, Mostphotos

Kungälvs kommun förbjuds att kamerabevaka på allmänna platser där kommunen inte har ansökt om tillstånd. Det slår nu IMY fast och hävdar att bevakningen innebär ett integritetsintrång. 

− Kommunen har inte sökt tillstånd hos oss för de här platserna trots att allmänheten har tillträde till platserna och människor normalt vistas här. Det är viktigt att man söker tillstånd och gör de bedömningar som behövs innan man börjar kamerabevaka, säger Moa Nordqvist, jurist på IMY, via ett pressmeddelande. 

IMY har mottagit klagomål om att kommunstyrelsen i Kungälvs kommun kamerabevakar allmänna platser, utan att ha ansökt om tillstånd hos IMY. Kommunen i sin tur menar att bevakningen är anonymiserad och därmed inte kräver tillstånd.

Förbjuder bevakning på platser utan tillstånd

IMY:s granskning visar att på sex av nio platser som klagomålet gällt saknas tillstånd. På övriga tre platser behövs inget tillstånd alternativt finns giltigt tillstånd. Myndigheten menar att kommunen bryter mot tillståndskravet i kamerabevakningslagen och förbjuder därmed bevakning på platserna utan tillstånd.

− Kamerabevakningen innebär ett integritetsintrång för personer som vistas på platserna och det är viktigt att den kamerabevakning som kräver tillstånd och sker utan sådant nu upphör.

Pixelering en förmildrande omständighet

Kungälvs kommun har använt kamerabevakning med anonymiseringsteknik vilket gör att personer inte kan identifieras. Om enskilda personer inte kan identifieras är kamerabevakningslagen inte tillämplig.

IMY menar dock att själva upptagningen av originalvideon, överföringen till originalvideon till servern och bearbetningen av videon gör att bevakningen omfattas av lagen.

Myndigheten menar vidare att trots att kamerabilderna pixeleras är de ändå så pass tydliga att enskilda kan identifieras. Speciellt när det gäller bevakning vid exempelvis skolor, där en viss personkrets ofta befinner sig.

− Pixeleringen av bildmaterialet innebär dock att integritetsintrånget minskar, jämfört med om det under hela processen varit fråga om behandling och lagring av högupplösta bilder. Att kommunstyrelsen använder integritetsfrämjande teknik är en förmildrande omständighet, säger Moa Nordqvist.

15 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng