Googles sökmotor – snart med generativ AI

Google

Nya funktionen SGE kommer få Google Search att se annorlunda ut. Foto: Google

Google vill inte hamna på efterkälken i rådande AI-race och vidareutvecklar nu Google Search. Utöver de traditionella svaren kommer sökmotorn framöver att addera AI-genererade svar via nya funktionen SGE. 

Enligt Google kommer en AI-driven chattbot kunna svara på frågor som “du aldrig trodde att Search kunde svara på”, och som ska hjälpa användare att få informationen de vill ha, snabbare än någonsin tidigare.

Den nya funktionen kallar Google för SGE (search generative experience), och bygger på Googles nya AI-system Palm 2. Det berättar Google på företagets årliga I/O-konferens. 

Med uppdateringen kommer upplevelsen av Google Search att bli märkbart annorlunda, enligt CNN.  När du som användare skriver en fråga i sökfältet kommer du automatiskt att mötas av ett popup-fönster med ett AI-genererat svar, utöver de vanliga sökresultaten.

"Inte som andra chattbottar"

Chattbotten kommer inte att ha en personlig ton, utan fokuset ligger på att informera.

Den kommer inte att svara med ”jag tror” eller uttrycka åsikter om saker. Den är inte som många andra chattbottar där ute, säger googlechefen Cathy Edwards.

SGE är inte tillgängligt på den svenska marknaden, och det är ännu oklart när den kommer att lanseras här. I USA kommer användare att få åtkomst till SGE de närmaste veckorna via en väntelista.

Mer AI-nyheter

På konferensen I/O berättar Google även att andra delar av bolagets utbud kommer att förses med AI-funktioner, däribland Gmail, Google Maps och Google Photos.

Techjätten berättar även att chattbotten Bard rullas ut till 180 länder, men inte i Sverige inte än i alla fall. Bard ska dock existera åtskild från traditionella Google Search.

11 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI, Google

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng