Effektivare växthus med AI

Bataviasallad På Ett Fält; Ai, Skåne, Kabbartps Trädgård, Åkarp

Bataviasallat är en av sallaterna som odlas i växthuset där AI nyligen har installerats. Foto: Adobe Stock

Genom kameror och noder kan AI upptäcka ohyra, få ner omsättningshastigheten och spara energi. Först ut i landet är Kabbarps Trädgård i Åkarp, som i samarbete med leverantören Ecobloom, nyligen har installerat AI i sina växthus.

Kabbarps Trädgård är störst på kryddodling i Skåne. Genom ett så kallat roulettsystem, som möjliggör odling på två våningar, har trädgården en sammanlagd växthusyta på över 10 000 kvadratmeter. Den senaste tiden har Kabbarps gjort flera stora investeringar, varav en är installationen av AI. 

AI ser saker som vi inte ser

– Det är kameror och noder som mäter allt man kan mäta. Lufttemperatur, solsken, ljus, ja allt. AI ser saker som vi inte ser med blotta ögat. Den kan till exempel tidigt upptäcka ohyra eller göra så att vi kan skörda tidigare och få ner omsättningshastigheten. Allt det här ger pengar i slutändan, säger Peter Säll, till Skånska Dagbladet.

Kommer revolutionera hela branschen

– Teoretiskt vet vi att det funkar, men nu gör vi ett test för att se om det funkar rent praktiskt också. Vad jag vet är vi det första bolaget i Sverige som satsar på detta. Men tittar vi på framtiden så kommer det här att revolutionera hela branschen och vara standard om tio-femton år. Varje kruka planteras för hand och det kommer alltid att behövas duktiga odlare, men man ska inte vara främmande för ny teknik. Den hjälper oss att bli bättre, säger Peter Säll, till Skd.

Utöver installationen av AI har Krabbarps gjort flera andra, stora investeringar inom både teknik och energi. De har bland annat installerat led-belysning i ett av växthusen, vilket sparar 70-80 procent av elkostnaden, och ska efter sommaren bygga en solcellspark.

– Den kommer att täcka en tredjedel av vår energiförbrukning. De här investeringarna gör vi för att finnas kvar på lång sikt, summerar Peter Säll.

4 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Frida JohanssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng