Dataavtalet mellan EU och USA riskerar att fördröjas

Eu Bryssel

Flera EU-parlamentariker vill se över det planerade dataöverföringsavtalet mellan EU och USA. De menar att det aktuella förslaget fortfarande har brister.

Enligt Reuters kan beslutet kring det nya dataöverföringsskyddet mellan EU och USA dröja ytterligare. Anledningen till den eventuella förseningen är att flera EU-parlamentariker menar att det aktuella förslaget fortfarande har brister.

Fler diskussioner skulle kunna försena ett beslut och därmed påverka alla tusentals företag som flyttar persondata mellan EU och USA i kommersiellt syfte.

– Det nya förslaget innehåller signifikanta förbättringar, men tyvärr är vi inte där ännu, säger EU-parlamentarikern Juan Fernando Lopez Aguilar.

"Uppmanar kommissionen att hantera dessa bekymmer"

Han menar att det fortfarande saknas komponenter vad gäller juridisk självständighet, transparens och möjlighet till rättskipning och åtgärder.

– Vi uppmanar kommissionen att fortsätta förhandlingarna och hantera dessa bekymmer. Mekanismen måste genuint skydda data för EU:s medborgare och verksamheter, säger Juan Fernando Lopez Aguilar.

15 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Frida Johansson, Fredrik AdolfssonEU

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng