Därför kan EU förbjuda Twitter i augusti

Twitter Eu

Foto: Adobe Stock

Twitter kan komma att bli förbjudet i Europa efter att sociala medieplattformen dragit sig ur EU:s uppförandekod för desinformation. 

Hotet om förbud kommer från Frankrikes digitaliseringsminister Jean-Noël Barrot som nyligen påtalade vikten av att följa riktlinjer för att bekämpa fake news på sociala medier. 

Desinformation är ett av de allvarligaste hoten mot våra demokratier. Om Twitter upprepade gånger struntar i att följa våra regler, kommer plattformen att förbjudas från EU, säger han, enligt Deadline. 

Jean Noël Barrots uttalande kommer efter att Twitter drog sig ur EU:s frivilliga uppförandekod för desinformation. Koden har som mål att förhindra att företag ska kunna göra vinst på desinformation samt att minska spridningen av bottar och falska konton. 

I augusti träder obligatorisk lag i kraft

Denna uppförandekod är som sagt frivillig men den 25 augusti i år träder en obligatorisk lag om digitala tjänster i kraft i EU. Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden, varnar nu Twitter för att den kommande lagen tvingar till efterlevnad. Om inte reglerna efterföljs kan Twitter stängas av i Europa. 

Förpliktelserna kvarstår. Du kan springa men inte gömma dig. Våra team kommer att vara redo för att verkställa, säger Thierry Breton, enligt BBC. 

Twitter har i sin tur inte gett någon kommentar. 

31 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssontwitter

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng