Student stängs av på grund av ChatGPT-användning

Person Vid Dator Chattar Med Ai; Chat Gpt, Högskola, Fusk

En elev vid Linnéuniversitetet har stängts av i två veckor efter att ha använt sig av ChatGPT och låtit AI-botten svara på frågorna i en inlämningsuppgift. Det rapporterar tidningen ETC.

"Läraren har gjort testkörningar i ChatGPT på liknande frågeställningar som de i den aktuella uppgiften. Resultatet visar att ChatGPT genererar liknande och i vissa fall identiska texter med den text som förekommer i inlämnad[e] rapport", står det i nämndens protokoll, enligt ETC.

Disciplinnämnden vid Linnéuniversitetet i Växjö har kommit fram till att fusk med hjälp av ChatGPT har ägt rum, när en elev tagit hjälp av verktyget för en inlämningsuppgift.

Första avstängningen

I förra veckan rapporterade DN om flera, liknande fall av misstänkt fusk vid bland annat Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och Uppsala universitet, men fallet vid Linnéuniversitetet ska vara det första då en elev blir avstängd.

Studenten nekar till att ha fuskat, men disciplinnämnden tror på läraren, som dessutom ska ha testat en så kallad AI-identifierade, som bedömer hur stor sannolikhet det är att texten är skriven av en AI, i sin utvärdering.

24 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng