Spotify tar frågan om nattarbete till domstol

Spotify Domstol

Foto: Adobestock

Arbetsmiljöverket nobbade Spotifys förfrågan om att få bedriva nattarbete på huvudkontoret i Stockholm. Nu går Spotify till domstol för att ändra på beslutet. 

I slutet av februari förbjöd Arbetsmiljöverket Spotify att bedriva nattarbete på kontoret i Stockholm. I Sverige behöver företag ansöka om dispens för nattarbete, så länge det inte finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Något som inte finns på Spotify. 

Om du driver en teknisk tjänst kommer det ibland att ske fel mitt i natten, det ligger i sakens natur. Varje gång det händer kan du antingen välja att förlora pengar och kunder, eller att ringa in någon som kan fixa det. Det är inget konstigt i sig, men problemet är att man i praktiken behöver ha ett kollektivavtal för att det ska vara lagligt, säger Henry Catalini Smith, ordförande för Unionens fackklubb på Spotify, till DI Digital. 

Spotifys önskan var att totalt 250 ingenjörer skulle omfattas av dispensen, där fyra-fem personer åt gången skulle ha beredskap på nätterna. Dessa personer skulle endast kallas in när kollegor i andra tidszoner inte kunde lösa ett problem. 

Andra bolag har beviljats liknande undantag

Strömningsjätten har i sin överklagan lyft fram att bolag som Oracle, Sinch och Kambi fått liknande undantag beviljade i Sverige. Arbetsmiljöverket menar dock att risken för allvarliga driftstörningar eller it-attacker inte motiverar nattarbete i Spotifys fall, medan några av de andra bolagen arbetar med betaltjänster eller driver en verksamhet där avbrott kan riskera en enskild persons säkerhet. 

DI Digital har också ställt frågan om Spotify skulle kunna tänka sig att teckna ett kollektivavtal, en fråga som ännu lämnats obesvarad. 

14 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng