SCB: Fler kvinnor söker it- och datautbildningar

4 Kvinnor Diskuterar På Jobbet; Jämställdhet, Yrkesutbildning, Scb

Antalet kvinnor som söker sig till yrkeshögskolornas it- och datautbildningar fortsätter att öka. Totalt har andelen kvinnor på dessa utbildningar ökat med nästan 400 procent de senaste åtta åren.

– Det är jätteroligt att fler kvinnor söker sig till data- och it-utbildningarna. Branschen ser ökad jämställdhet som en förutsättning för techsektorns tillväxt och samhället i stort. Det handlar om att få fler talanger och perspektiv till företagen, och inte minst om att möta de utmaningar som exempelvis utvecklingen av AI för med sig, säger Jessica Sjönell, analytiker på Myndigheten för yrkeshögskolan, i ett pressmeddelande.

Enligt branschorganisationen Techsverige kommer kompetensbristen inom den svenska it-sektorn att mildras om fler kvinnor söker sig till branschen. Och SCB:s senaste siffror visar att gapet mellan män och kvinnor på yrkesutbildningar inom data och it minskar.

Från en fjärdedel till en tredjedel

Det senaste året har andelen kvinnor som söker sig till data- och it-utbildningar ökat med 17 procent. Totalt har yrkeshögskolans utbildningar inom data och it ökat från 7 000 till 21 000 platser från år 2014 till 2022, och under den tiden har andelen kvinnor som söker sig till utbildningarna ökat från en fjärdedel till en tredjedel.

­­­­– Det går åt rätt håll, men det skulle kunna gå ännu fortare. Arbetet för att bryta könsbundna val handlar delvis om mänskliga rättigheter, men det handlar också om att utbildningarna ska bidra till att skapa en bredare rekryteringsbas för arbetslivet, säger Jessica Sjönell.

5 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng