Så lyder techtalangers nya krav på arbetsgivare

Unga Personer Vid Datorer

Foto: Adobestock

54 procent av Sveriges techtalanger planerar att byta jobb inom det närmaste året. Samtidigt önskar 50 procent att medarbetarnas välmående och kompetensutveckling ska vara det främsta fokuset för företagens utveckling, medan endast 10 procent önskar att tillväxt och lönsamhet prioriteras högst. Det visar en ny undersökning. 

 Ett bolags utveckling, innovation och tillväxt är beroende av att lyckas attrahera och behålla framtidens spetskompetens. Att vara lyhörd inför techtalangers behov och vad de ser som eftertraktat på en arbetsplats är därför avgörande för att företag ska vara konkurrenskraftiga, säger Pernilla Johansson, vd på Nexer Tech Talent.

I undersökningen från Nexer Tech Talent har man intervjuat 500 techtalanger om deras syn på arbetslivet och deras viktigaste prioriteringsområden. Nästan hälften av techtalangerna, 47 procent, i åldern 20-35 år tycker att kontinuerlig kompetensutveckling är en av de tio viktigaste aspekterna i arbetslivet, vilket kan jämföras med 23 procent av övriga högskoleutbildade i samma ålder.

Framtiden handlar också mycket om mjuka värden, enligt techtalangerna. 73 procent lyfter mjuka förmågor som kreativitet, driv, ledarskap och sociala förmågor som de främsta framtidskompetenserna.

Månar om medarbetarnas välmående

Hela 50 procent önskar att medarbetarnas välmående och kompetensutveckling är det främsta fokuset för företagens utveckling endast 10 procent önskar att tillväxt och lönsamhet prioriteras högst. 

Samtidigt uppger 54 procent att de planerar att byta jobb inom det närmaste året.

Techtalanger urskiljer sig på flera plan i jämförelse med andra unga högutbildade. Att ständig utveckling är starkt efterfrågat och att soft skills listas som framtidens främsta kompetenser antyder på ett behov hos företag att sätta strategier för att möta dessa krav, annars riskerar företag att gå miste om viktig kompetens och utvecklingsmöjligheter. Den nya generationen är medveten, värderingsstyrd och har en tydlig uppmaning till framtidens arbetsgivare: främja kompetensutveckling och erbjud ett hållbart arbetsliv, säger Pernilla Johansson.

Nexer Tech Talents undersökning är framtagen tillsammans med Kairos Future.

12 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng