Pc-marknaden går kräftgång – Apples leveranser ned 40 procent

Butik Med Datorer

Foto: Adobestock

Svag efterfrågan, överskottslager och ett försämrat makroekonomiskt läge var tre anledningar till att leveranser av datorer minskade kraftigt under Q1 2023. Störst nedgång visar Apple vars Mac-leveranser minskade med 40,5 procent.

Under perioden levererades 4,1 miljoner Mac-datorer, vilket kan jämföras med 6,9 miljoner Q1 2022. Det innebär en minskning på 40,5 procent. Därmed minskar även Apples marknadsandelar från 8,6 procent till 7,2 procent, visar en ny rapport från IDC.

Samtliga fem marknadsledande leverantörer (Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus) upplevde tvåsiffriga nedgångar jämfört med samma period förra året.

 Även om kanalernas lager har minskat under de senaste månaderna ligger de fortfarande långt över det sunda intervallet på fyra till sex veckor. Även med kraftiga rabatter kan kanalerna och PC-tillverkarna förvänta sig att de höga lagernivåerna kommer att vara kvar till mitten av året och eventuellt in i det tredje kvartalet, säger Jitesh Ubrani, analyschef för IDC:s Mobility and Consumer Device Trackers.

Störst på marknaden är fortsatt Lenovo som levererade 12,7 miljoner enheter under perioden, vilket är en minskning med 30,3 procent jämfört med 2022:s första kvartal då siffran landade på 18,3 miljoner.

Lägre nivåer än före covid

Sammanlagt skeppades 56,9 miljoner enheter under årets första kvartal, att jämföra med 80,2 miljoner Q1 2022. Detta innebär en minskning på 29 procent.

Nivåerna är nu lägre än före covidpandemin. Under första kvartalet 2019 uppgick leveranserna till 59,2 miljoner enheter och i Q1 2018 till 60,6 miljoner.

11 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonpc, idc

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng