Nytt kollektivavtal för it-sektorn – så mycket ökar lönerna

Pengar Nya Sedlar

Foto: Adobestock

Techsverige inom arbetsgivarorganisationen Almega har tecknat kollektivavtal med Unionen för medarbetare inom it-sektorn. Det nya löneavtalet sträcker sig över 24 månader och avtalsvärdet bedöms ligga inom “märket” på 7,4 procent. 

– Det är positivt att vi nu har kommit överens om ett nytt avtal som ska skapa stabila förutsättningar för TechSveriges medlemsföretag att fortsätta vara konkurrenskraftiga i den snabba förändring som arbetsmarknaden och vår omvärld befinner sig i, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.

Avtalet med Unionen är det som kallas för processavtal, där löneökningar främst bestäms baserat på företagets ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningar. 

4,1 procent 2023 och 3,1 procent 2024

Så länge de lokala parterna inte kommer överens om annat efter att löneprocessen genomförts blir dock löneökningarna för Unionens medlemmar kollektivt 4,1 procent 1 april 2023 och 3,1 procent för 2024, enligt Techsverige. 

– Vi har haft konstruktiva förhandlingar med Unionen och tillsammans tecknat kollektivavtal inom det så kallade märket, säger Einar Humlin, förhandlingschef på TechSverige.

Förutom löneökningarna kommer premien för Flexpension att öka med ytterligare 0,2 procent från den 1 april 2024. Då uppgår de till 1,3 procent. 

Avtalen gäller under perioden april 2023 till 31 mars 2025.

17 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonCIO, ledarskap

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng