Nordiska ministerrådet: öka den demokratiska kontrollen över techbolagen

Nordiska Flaggor Och Noder; Nordiska Rådet, Digit, Rapport, Sociala Medier

Öppna ett nordiskt center för teknologi och demokrati, och säkerställ att techbolagen arbetar för en åldersgräns i sina sociala medier-appar. Det är två av förslagen i en ny rapport från Nordiska ministerrådet. 

– Vi har alla insett att ökad politisk kontroll av techjättarna är nödvändigt för att demokratiska samhällen ska kunna blomstra i det alltmer digitaliserade 2000-talet. Den stora frågan är inte längre om vi behöver mer demokratisk kontroll av techjättarna, utan hur snabbt vi behöver den. Här bör de nordiska länderna ta täten och visa vägen framåt, säger tankesmedjans ordförande Tobias Bornakke, doktor i digitala metoder och partner på Analyse & Tal, i ett pressmeddelande. 

Vikten av att sitta i framsätet

Det Nordiska ministerrådet, som samlar Nordens alla regeringar, menar att det snarast behövs en ökad demokratisk kontroll över de stora techbolagen.

Det är rekommendationerna från den nordiska tankesmedjan för tech och demokrati, som initierades av de nordiska kulturministrarna för ett år sedan, och som nu presenterar sin analys i rapporten A Nordic approach to democratic debate in the age of Big Tech.

Man tycker bland annat att ett nordiskt center för teknologi och demokrati ska upprättas.

– Demokratin utsätts för en mängd olika utmaningar och prövningar som är en konsekvens av digitaliseringen. Vi ser att hot och hat ökar i våra sociala medie-miljöer. Vi ser hur desinformation och propaganda påverkar och förgiftar våra offentliga samtal. Och därför ser vi ett generellt behov att våra regeringar förstår den här förändringen bättre och sätter sig i framsätet för den utveckling av det digitala offentliga rummet som vi tror behövs, säger Carl Heath, seniorforskare på Rise och en av författarna till rapporten, till Sveriges Radio.

Nordiska ministerrådet

Nordiska ministerrådet bildades 1971 och är baserat i Köpenhamn. Det är det officiella samarbetsorganet för de nordiska regeringarna inom ramen för det nordiska samarbetet.

Ministerrådet är nära besläktat med Nordiska rådet, men medan Nordiska rådet är ett samarbetsorgan för samma staters parlament, samlar Ministerrådet regeringarna i de nordiska länderna.

Rapporten menar också att länderna bör ligga på techjättar som Tiktok, Twitter, och Facebook, om att införa åldersgränser för vissa tjänster samt ge föräldrar mer kontroll över vad deras barn gör på plattformarna.

– Våra barn och unga tillbringar väldigt mycket tid på nätet, särskilt på sociala medier, utan att vi egentligen vet hur det påverkar dem på lång sikt. Och jag oroar mig för att det påverkar dem mer negativt än vad vi kanske tror, säger Jakob Engel-Schmidt, Danmarks kulturminister, som deltar på plats när tankesmedjan presenterar sina rekommendationer i Köpenhamn.

Mer ”tyngd” tillsammans

Carl Heath säger också till Sveriges Radio att även om våra länder är små var för sig, får vi tillsammans ”mer tyngd” i kravställningar.

– Det handlar också om att kunna spela en stark roll i relation till all den kommande lagstiftning som sker inom EU på det här området, där vi har många gemensamma intressen i de nordiska länderna. 

Vikten av samarbete i framtidens digitalisering(sutmaningar) understryks också av Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann.

– Att skydda våra demokratier i Norden är en ofrånkomlig uppgift. Ett nordiskt samarbete är viktigt eftersom vi är små länder med små språkområden, men tillsammans har vi en starkare röst både i Norden och globalt. Jag ser mycket fram emot att presentera tankesmedjans rekommendationer för våra nordiska kulturministrar vid deras kommande gemensamma möte i maj. Där kommer vi på allvar att sätta igång diskussionerna mellan de nordiska regeringarna och lära oss ännu mer om hur vi i Norden kan hitta bästa möjliga lösningar, säger hon.

18 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng