Minskad energiförbrukning i 5G-nätet med AI

Grön Växtlik Glödlampa; Hållbarhet, Tele2, Ai

30 till 40 procent mindre energiförbrukning med smartare mobila nätverk. Det är en av slutsatserna i projektet AI4Green som leds av Tele2.

– Resultaten som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete med AI och hållbarhet kan ge enorma effekter på vår energiförbrukning. Vårt rikstäckande mobilnät konsumerar lika mycket el som hushållen i en mindre stad, så att kunna anpassa den förbrukningen efter behov gör stor skillnad, säger Martina Lidman, chef för data och innovation, Tele2, i ett pressmeddelande.

Stora hållbarhetsvinster

Telekomoperatörer och universitet från flera Europiska länder har inom ramarna för AI4Green analyserat mobil- och nätdata med hjälp av AI. Syftet är att bättre kunna förutsäga trafikkapacitet i nätet, och när den behöver höjas eller minskas.

Tester inom forskningssamarbetet under de senaste tre åren visar enligt Tele2 på stora hållbarhetsvinster i form av energibesparingar.

– Vår ambition är att bygga Sveriges bästa 5G-nät och med träffsäkra trafikprediktioner kommer vi att kunna möjliggöra att våra kunder har full kapacitet vid behov samtidigt som vi kan hushålla med energi när 5G-nätet inte utnyttjas, Det är bra för oss, och det är bra för planeten, säger Martina Lidman. 

26 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerhållbarhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng