It-attack fortsätter gäcka Åbro bryggeri – restaurang får stänga ned

Åbro Bryggeri

Under långfredagen drabbades Åbro bryggeri av en ransomwareattack. Problemen är fortfarande inte lösta och drabbar även bryggeriets restauranger och krögare, där ett exempel är Black Lion i Norrköping som får stänga ned verksamheten. 

Den 7 april utsattes Åbro-koncernens huvudkontor i Vimmerby för en ransomwareattack. Angreppet innebär att verksamheten fortfarande står helt stilla. Företaget arbetar nu med att rensa datorer och byta ut viss hårdvara för att så snart som möjligt kunna sätta igång produktionen igen.

– I dagsläget står vi helt stilla. I dag producerar vi ingenting och distribuerar ingenting heller. I processindustrin i dag är hela verksamheten uppbyggd kring datorverksamhet. Så för att vara säkra stänger vi ner allt, säger Åbros vd Henrik Dunge.

Påverkar restauranger och krögare

Och nu påverkar alltså angreppet även restauranger och krögare. Flera krogar har inte kunnat få sina leveranser när produktionen legat nere, och restaurangen Black Lion har fått stänga ned verksamheten helt tills incidenten är löst. Det skriver Norrköpings Tidningar. 

– Vi driver ett antal pubar i landet, men just Black Lion är det lite oturligt för då den ligger på vårt nätverk, uppkopplat till oss. De andra pubarna har haft egna kassasystem som de kunnat köra själva. I dag är vi kontantfria, så det går inte att köra den vägen heller. Så det är inget fel på Black Lion utan det är fel på oss, säger Henrik Dunge.

Bryggerikoncernen har anmält händelsen och hoppas på att kunna sätta igång verksamheten igen fredag 14 april.

– Det är polisanmält och anmält till Integritetsskyddsmyndigheten. På fredag hoppas vi kunna öppna, men jag vågar inte garantera något, säger Henrik Dunge.

13 april 2023Uppdaterad 10 april 2024Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet, ransomware

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng