Googles nya team ska ”accelerera” bolagets AI-utveckling

Google Deepmind På Telefon; Ai

Alphabet, bolaget som äger Google, har slagit ihop sitt Storbritannienbaserade AI-bolag Deepmind med Google Brain som ligger i USA. Nya Google Deepmind är tänkt att avancera Googles AI-arbete, i en tid när man tillsynes blir omsprungna av Microsofts OpenAI.

– Genom att kombinera alla dessa talanger till ett fokuserat team som backas upp av resurser från Google, kommer vi att accelerera våra framsteg inom AI, skriver Googles CEO Sundar Pichai i ett blogginlägg.

Nya Google Deepmind kommer enligt it-nyhetssajten Thenextweb att drivas av Deepminds medgrundare och den brittiska regeringens AI-rådgivare, Demis Hassabis. Deepmind köptes av Google 2010 för drygt 450 miljoner euro, och är Googles hittills största europeiska bolagsköp.

Hassabis får sällskap av Jeff Dean som är medgrundare till Google Brain.

– Jeff [Dean] kommer tillsammans med Demis [Hassabis] att ta ut riktningen för vår AI-forskning och ta hand om våra mest kritiska och strategiskt tekniska projekt som rör AI, där den första kommer röra en serie kraftiga, multimodala AI-modeller, skriver Sundar Pichai.

Tidigare framgångar

Deepmind har till dags dato rönt stora framgångar inom beräkningsbiologi och så kallad förstärkningsinlärning, men har i alla fall på senare tid inte varit lika mycket i ropet som sin konkurrent OpenAI, som ligger bakom ChatGPT och andra GPT-verktyg.

Dock har OpenAI influerats mycket av framsteg som Deepmind legat bakom: det senare bolagets arkitektur som kallats transformer finns till och med i förkortningen GPT, som står för generative pre-trained transformers.

24 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerAIFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng