EU tar fram ny AI-policy – efter ChatGPT:s framfart

Chatgpt På Telefon Och Euflagga; Chatgpt, Ai, Eu

Italien har redan krävt åtgärder från OpenAI för att ChatGPT ska tillåtas i landet. Nu har frågor om integritet och transparens rörande det populära AI-verktyget även nått den Europeiska dataskyddsstyrelsen.

– Det här är en prioriterad uppgift och planen är att agera skyndsamt, säger Josefine Paulie, jurist på Integritetsskyddsmyndighetens EU-sekretariat, till SVT.

Under de senaste veckorna har Italien hunnit att först förbjuda ChatGPT, och därefter tagit fram riktlinjer för vad OpenAI måste göra för att landet ska tillåta verktyget igen.

Nu har frågan hoppat upp ett jack i den europeiska hierarkin. Den Europeiska dataskyddsstyrelsen har nämligen tagit fram en särskilt arbetsgrupp som ska söka hitta en sorts gemensam EU-policy för verktyget.

Forskare: ”Ett komplicerat virrvarr”

– Vi kan experimentera med input och få en output, men vad som händer däremellan är bara ett väldigt komplicerat virrvarr. Någonstans där finns det förborgat något slags världsmodell hos AI:n, men vi har ett väldigt litet grepp om hur den här konkret ser ut, och därför vet vi inte heller vad AI:n strävar efter, säger Olle Häggström, professor vid Chalmers tekniska högskola, till SVT.

Olle Häggström är en av alla de personer som skrivit på det öppna brev som Voister rapporterat om, där han och liktänkande uttrycker en oro för den snabbhet inom utvecklingen av vissa sorters AI som nu äger rum, och där en sex månader lång paus förordas. 

Även medlemmar i EU-parlamentet bekymrar sig över utvecklingen, skriver man enligt CNBC i ett eget öppet brev, och refererar till "paus-brevet".

"Vi delar oron som uttrycks, även om vi inte håller med om vissa av dess mer alarmistiska påståenden. Vi är ändå överens om kärnmeddelandet: med den snabba utvecklingen av kraftfull AI, ser vi behovet av betydande politisk uppmärksamhet."

24 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerAIFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng