EU satsar 43 miljarder euro på halvledare

Halvledare Och Ebba Busch

Foto: Adobestock, Wikimedia commons

EU:s medlemsländer och EU-parlamentet har kommit överens om att investera i egen produktion och utveckling av halvledarkomponenter. Satsningen ligger på 43 miljarder euro, motsvarande runt 487 miljarder kronor.

EU uppges ha tröttnat på osäkerheten gällande leveranser av halvledare, där beroendet av Kina och USA är stort. Därför har unionen nu kommit fram till att satsa 43 miljarder euro, cirka 487 miljarder kronor, på egen tillverkning. 

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) skriver på twitter att överenskommelsen är av “yttersta vikt för den gröna och digitala omställningen” samt att den “säkrar EU:s motståndskraft i turbulenta tider.”

Ett snabbt genomförande av dagens uppgörelse kommer att förvandla vår beroendeställning till en marknadsledande position, vår sårbarhet till självbestämmande och våra utgifter till investeringar, säger Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Stå för 20 procent av produktionen 2023

I och med satsningen siktar EU på att bli en viktig spelare på den globala halvledarmarknaden. Unionen har som mål att stå för en femtedel av den globala produktionen 2030.

"Paketet kommer att lyfta det europeiska ekosystemet för halvledare och vara en viktig del i stärkandet av EU:s konkurrenskraft på global nivå”, skriver det svenska ordförandeskapet i ministerrådet på Twitter. 

19 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonEU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng