Dessa är Italiens krav på ChatGPT för att häva förbudet

Italien Och Chattgpt; Gdpr

OpenAI måste på ett transparent sätt visa hur datahanteringen går till i ChatGPT. Det är ett av Italiens krav för att tillåta den populära AI-tjänsten igen. 

I slutet av mars förbjud Italien ChatGPT i landet, eftersom man misstänker att programmet hanterar personuppgifter på ett sätt som bryter mot GDPR.

Transparens och skydd för minderåriga

Men nu har man alltså kommit med en sorts att-göra-lista till OpenAI, som ligger bakom ChatGPT, om vad man som måste göras för att programmet ska kunna bli tillgängligt på den Appenninska halvön igen.

Bland annat handlar det om att OpenAI måste bli mer transparent och visa hur datahanteringen i ChatGPT går till. Ett annat krav är det ska finnas en åldersgräns för att skydda minderåriga.  

Personer ska också ha rätt att be ChatGPT ta bort information om dem som skulle kunna dyka upp.

Deadline 30 april

Den italienska dataskyddsmyndigheten har gett OpenAI till den 30 april på sig att komma med de flesta av sina åtgärder. En plan för ett skydd för minderåriga har man dock till den 31 maj på sig att implementera.

– OpenAI kommer till den 30 april att behöva efterleva de här regleringarna, som handlar om transparens, och att se efter de lagliga grunderna för att träna algoritmer på data från både användare och icke-användare, skriver italienska dataskyddsmyndigheten i ett pressmeddelande.

17 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerAIFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng