Ett samarbete med Dell

Dells nya datorer – hållbara, AI-baserade och slimmade

Foto: Adobestock

Dell Technologies har lanserat en ny generation Latitude notebooks. I år ligger fokus på än mer hållbara datorer, med fler valmöjligheter gällande storlek och prestanda, och smidigare hybridarbete.

För cirka en månad sedan introducerade Dell en ny generation av bolagets Latitude notebooks. Nya enheter offentliggjordes inom 3000-serien, 5000-serien och 7000-serien.

Hållbarhet i 5000-serien

I utvecklingen av den nya 5000-serien har ännu mer vikt legat på miljöaspekten.

 2023 års 5000-serie har utformats med 60 procent mer återvunnen och förnybar plast jämfört med förra årets modeller. Här har vi använt oss av biobaserad och återvunnen plast, som annars hade hamnat i haven, säger Eric Mellin, Produktchef på Dell.

I Latitude 5000-serien går det att välja mellan enheten 5340 som mäter 13 tum, 5440 på 14 tum, och 5540 på 15 tum. 5340-varianten är också tillgänglig som en 2-i-1-dator, även kallat hybriddator. 

Det finns även vissa alternativ när det kommer till prestanda, då det går att välja mellan processorer på 28 eller 15 watt. Nytt är också kylningen av enheterna. 

 Tidigare blåste datorn ut den varma luften på sidan, i nya 5000-serien blåser luften ut på baksidan av datorn så att den aldrig når eller stör användaren. Vi har också gjort fläktarna lite större vilket bidrar till en mer effektiv kylning. 

 Dessutom kan jag berätta att Latitude 3000-serien uppgraderas och får den 13:e generationens Intel Core-processorer och samma touchpad, tangentbord och batterier som förra årets 5000-serie. 

7000 som väger under kilot

Vidare till den lite lättare 7000-serien som är än mer anpassad för hybridarbete. Här finns två varianter, 7340 Ultralight på 13 tum, och 7440 Ultralight på 14 tum, där den förstnämnda väger under ett kilo och den senare väger strax över ett kilo.

Dell Latitude

Till vänster Latitude 5340, och till höger Latitude 7340 Ultralight. Foto: Dell

 Här har vi ett nytt chassi som är gjort i magnesium, vilket minskar vikten. En annan skillnad mot 3000 och 5000-serien är att 7000-seriens display har formatet 16:10 i stället för 16:9 och därmed genererar mer yta rent visuellt. 7000-serien har även en ny typ av bakgrundsbelyst tangentbord, Mini-LED, som minskar strömförbrukningen och därmed ökar batteritiden.

Därtill har vi uppdaterat Dell Optimizer, vår AI-baserade optimeringsprogramvara som lär sig och svarar på ditt sätt att arbeta. Den är designad för att automatiskt förbättra applikations- och enhetsprestanda, ljud- och videoinställningar samt integritet. Allt sker i bakgrunden medan du arbetar.

Vilka är målgrupperna för 5000- respektive 7000-serien? 

5000-serien är “mainstream”-datorn som passar de allra flesta. Det är den mest skalbara och hållbara Latitude-serien.

 7000 är för dem med lite högre krav vad gäller flexibilitet och teknisk funktionalitet, exempelvis medarbetare på marknadsavdelningar, chefer och projektledare. Det vill säga personer som far runt mycket i det dagliga arbetet och behöver en lätt, portabel maskin, avslutar Eric Mellin.

20 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonnative

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng