Bedrock tar AWS in i generativ AI-kampen

Aws Logga Och Robotar I Klassrum

Amazon Web Services äntrar kampen om generativ AI, som än så länge dominerats av Microsoft och Google. Med tjänsten Bedrock kan AWS-kunder välja att använda AI-modeller från många olika leverantörer via ett API. 

Uppståndelsen runt ChatGPT har skapat en kamp mellan de stora techbolagen runt generativ AI, det vill säga artificiell intelligens som skapar bilder, text eller dylikt. Än så länge har matchen främst bestått av Microsoft och OpenAI i ena ringhörnan och Google i den andra. 

Nu skriver Bloomberg att även Amazon Web Services äntrar striden, via en tjänst som går under namnet AWS Bedrock. Med Bedrock kan AWS-kunder välja att använda AI-modeller från en mängd olika leverantörer via ett API. 

Tjänsten finns tillgänglig i ett begränsat förhandsvisningsläge och erbjuder tillgång till AI-modeller som utvecklats internt på AWS och som går under namnet Titan. Med Bedrock ska det även gå att bygga generativa AI-appar via förtränade modeller från startups såsom Anthropic, AI21 Labs och Stability AI. 

"Olika generativa AI-modeller för olika syften"

Flexibilitet och neutralitet är två av USP:arna med Bedrock, enligt Adam Selipski, vd på AWS. 

Vi misstänker att kunderna kommer behöva flera olika generativa AI-modeller för olika syften, och att det är osannolikt att en enda modell kommer kunna vara tillräcklig för att betjäna alla kunder, eller ens en enda enskild kund, säger Adam Selipsky enligt Wall Street Journal. 

Tjänsten är, åtminstone än så länge, endast tillgänglig för AWS-kunder. 

14 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng