AI identifierar porslin på Rörstrand

Blommig Potta Från Rörstrand; Ai, Digitalisering

Rörstrands museum i Lidköping tar hjälp av AI för att digitalisera och tillgängliggöra sina 17 000 föremål. Verktyget gör också att privatpersoner kan ladda upp sina privata föremål för bildigenkänning, och lära sig mer om dem.

– Jag kom att tänka på ett tillfälle när jag varit på Internetdagarna som arrangeras av Internetstiftelsen. Där var det en inspirerande föreläsare som berättade om hur hon effektiviserat processen med att skicka offerter för sitt trädgårdsföretag med hjälp av AI och bildigenkänning. Så föddes idén till projektet, säger My Johansson Dufva, vd för Rörstrand museum, till nättidningen Svensk Historia.

1 500 frågor om året

Rörstrands museum har 17 000 egna föremål i sina samlingar, och hittills har 4 800 av dessa digitaliserats. Men museet vill också hjälpa privatpersoner som är nyfikna på sina privata porslinsföremål.

– Vi får cirka 1 500 frågor om året. Det motsvarar ungefär en halvtidstjänst att svara på dessa, en tjänst vi tyvärr saknar resurser för. Det är ju jättekul att det finns ett så stort intresse för Rörstrand och museet har ett viktigt uppdrag som kunskapsbank, så jag klurade på om det inte skulle kunna gå att effektivisera och tillgängliggöra svaren för fler än bara den som ställt frågan till oss, säger My Johansson Dufva.

”Användare i fokus”

Museet har via Rise fått forsknings- och utvecklingsmedel hos Riksantikvarieämbetet.

– Det är mycket intressant att se hur man inom detta projekt provar ny teknik för att lösa ett problem som man brottas med i sin verksamhet. Museet utgår här från ett verksamhetsbehov med användaren i fokus, vilket är en mycket sund utgångspunkt. Det är spännande att se hur information från museernas databaser kan användas i nya, lite oväntade sammanhang, säger Mia Carlsson på Riksantikvarieämbetets kulturarvsavdelning.

Målet är att tjänsten ska vara klar i början 2024 och fungera närsomhelst för den som vill.

28 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LeffleraiFoto Skokloster Castle/Jens Mohr/CC BY-SA

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng