Volkswagen garanterar 15-årig it-livslängd i sina uppkopplade bilar

Volkswagenbil

Volkwagens elektriska ID.3-bild på en motormässa i Riga år 2020.

Volkswagen går, precis som många andra biltillverkare, mot ett Androidbaserat system i sina bilar. Men livslängden på bilarnas it har varit en viktig förhandlingspunkt för bolaget i den resan.

Många är tillverkarna som använder Androidbaserade mjukvarusystem i sina bilar, Android Automotive, som bland annat ligger till grund för infotainmentsystemet i bilarna. Volvo, BMW, Renault och Honda, för att nämna några. Och det, rapporterar Nyteknik, är något som också Volkswagen väljer att satsa på.

15 års eftermarknadsservice

Vad som däremot inte varit helt klart är hur länge denna it förväntas hålla, och hur länge support kommer finnas tillgänglig beroende på vilka uppdateringar du gjort för din bil. Men nu har chefen för Volkswagenkoncernens mjukvaruföretag Cariad uttalat sig.

– Vi har faktiskt kontrakt med märkena, vilket tog ett tag att förhandla fram, men livstidssupport var mycket viktigt. Femton års eftermarknadsservice samt option för de märken som skulle vilja ha det längre. Vi måste garantera möjlighet till uppdateringar ur ett lagtekniskt perspektiv, säger Dirk Hilgenberg, vd för Cariad, till Ars Technica.

Dirk Hilgenberg vill också begränsa antalet versioner av infotainmentsystem och meddelar samtidigt att exklusiva modeller från till exempel Bugatti och Porsche, kan komma att få längre support ändå.

27 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng