USA:s säkerhetsplan: Samarbeta mer utomlands och öka företagens ansvar

Vita Huset 960640

Foto: Adobestock

Vita Huset har offentliggjort en ny strategi för cybersäkerhet. USA höjer lägstanivån på säkerhetskrav i kritiska verksamheter, och president Joe Biden vill bygga nya koalitioner med utländska partners. 

Den amerikanska regeringen planerar att använda sig av flera militära, brottsbekämpande och diplomatiska verktyg, samt ta hjälp från den privata sektorn för att förbättra cybersäkerheten.

– Genom att arbeta i partnerskap med industrin, det civila samhället och statliga, lokala och territoriella myndigheter kommer vi att omfördela ansvaret för cybersäkerhet så att det blir mer rättvist och effektivt, säger Joe Biden.

Enligt nyhetsbyrån AP vill Joe Biden med den nya strategin även fördela om det juridiska ansvaret från slutanvändarna till de mjukvarutillverkare som inte genomfört tillräckliga åtgärder för att producera säker teknik.

– Vi tar oss nu an den systematiska utmaningen att en alldeles för stor del av ansvaret för cybersäkerhet har fallit på enskilda användare och små organisationer.

Kina och Ryssland största hoten

I strategin pekas Ryssland och Kina ut som de största cyberhoten mot USA. Där framkommer det även att dessa hot ska mötas genom att bygga nya koalitioner med utländska partners.

Vita husets nya strategi kommer som en följd av ett antal stora hackerattacker de senaste åren. På sistone har flera vårdgivare och skoldistrikt drabbats, och för två år sedan påverkades energisektorn kraftigt när Colonial Pipeline attackerades.

3 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet, USA

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng