Regeringen: Låt kommuner kameraövervaka utan tillstånd

Övervaknings Kamera Och Gunnar Strömmer

Justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Adobestock, Wikimedia Commons

Det ska bli lättare för kommuner att kunna kameraövervaka. Som ett led i att vända brottsutvecklingen föreslår regeringen att kommuner inte längre ska behöva tillstånd för att sätta upp övervakningskameror. 

– Det här ska få riktig effekt ute i verkligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), enligt Omni. 

På grund av kamerabevakningslagen behöver kommuner och regioner idag tillstånd för att sätta upp kameror på allmän plats. Detta tillstånd kan ta över ett år att erhålla. 

Men nu vill regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna göra det lättare att kameraövervaka genom att bort tillståndskravet. En särskild utredare har fått i uppdrag att ompröva regelverket för kameraövervakning, och ska se över om tillståndskravet kan ersättas med en anmälningsplikt. 

– Ett grundackord i Tidöavtalet är att ta sig an den magnifika uppgiften att vända brottsutvecklingen, säger Gunnar Strömmer. 

Ser över reglerna för polisens kameraövervakning

Polis och privata aktörer, exempelvis bostadsbolag, kan redan idag installera kameror utan tillstånd. Här ser regeringen också över reglerna för polisens kameraövervakning i syfte att bekämpa brott samt upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Exempel på förändringar skulle kunna vara kamerabevakning på fler allmänna platser och i fler situationer än idag. 

Regeringsuppdraget ska redovisas senast den 15 april 2024. 

24 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet, regeringen

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng