Nederländerna stryper halvledarförsäljning av geopolitiska skäl

Halvledare Och Nederländernas Flagga; Usa Och Kina

Den nederländska regeringen säger att man innan sommaren kommer att begränsa exporten av de ”mest avancerade” chipsen som tillverkas i landet för att skydda nationella säkerhetsintressen.

– Nederländerna anser att det av nationella och internationella säkerhetsskäl är nödvändigt att den här tekniken kontrolleras så snart som möjligt. Beslutet kommer att påverka väldigt specifika teknologier i halvledarproduktionscykeln, säger Nederländernas handelsminister Liesje Schreinemacher, rapporterar BBC.

Redan 2019 stoppade den nederländska regeringen den inhemska chiptillverkaren ASML att sälja sina så kallade litografimaskiner som används i tillverkningsprocessen för mikrochips, till Kina.

Nu uttrycker regeringen sig dock inte lika klart att det är just Kina som är målet för begränsningen, utan anger ”den teknologiska utvecklingen i en geopolitisk kontext” som orsaken.

ASML säger i ett uttalande att man inte förväntar sig att restriktionerna kommer att påverka deras ekonomiska mål.

”En verklig vinst för USA”

USA har redan minskat sin halvledar-handel med Kina, som en följd av de båda ländernas ansträngda relationer. Det kommer därför inte som en förvåning att USA nu välkomnar Nederländernas beslut.

– Detta är ett stort steg framåt. En verklig vinst för USA och väldigt dåliga nyheter för Kina. Relationerna mellan USA och Kina är redan ganska dåliga. Detta kommer helt klart försämra dem, säger Dexter Roberts, senior fellow på den Washingtonbaserade tankesmedjan Atlantic Council, till BBC.

9 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng