Nederländerna högkvarter för Natos nya multimiljardfond

Kanal I Amsterdam

Foto: Adobestock

Nederländerna har valts till att hantera och agera högkvarter för Natos nya innovationsfond (NIF), värd 1 miljard euro. Fonden ska investera i europeiska startup-företag som utvecklar teknologier som kan användas i militär- och försvarssyften.

Det här kommer att göra det möjligt för Nato att nyttja ekosystemet inom innovation till förmån för vår säkerhet och vårt försvar, säger David van Weel, Assistant Secretary General for Emerging Security Challenges på Nato.

NIF kommer att fokusera på snabbt växande och disruptiva teknologier, där några exempel är AI, kvantteknik, hantering av stora datamängder samt bioteknik och mänsklig förbättring (human enhancement), enligt The next web.

Enligt Nato är fonden tänkt att föra samman regeringar, den privata sektorn och universitetsvärlden för att stärka alliansen på teknikområdet.

Sammanlagt kommer NIF att investera 1 miljard euro över de närmaste 15 åren. Fonden kommer officiellt att lanseras vid Natos årliga toppmöte i juli.

22 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonnato, AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng