Ett samarbete med Lenovo

När telefonen blir den nya pc:n

Med Lenovos nya Motorola Thinkphone kan din pc komma att kännas överflödig. Thinkphone går att koppla in i externa skärmar, möss och tangentbord och har samma prestanda som den traditionella kontors-pc:n. För Steven Antoniou, business development manager på Motorola håller gränsen mellan den smarta telefonen och våra datorer på att suddas ut. 

– Med rätt ergonomiskt anpassade verktyg och tillbehör kan en telefon idag göra i stort sett allt som en pc kan göra, säger Steven Antoniou, business development manager, Motorola.

Telefonen den nya pc:n?

När Steven Antoniou reflekterar kring hur arbetslivet ser ut idag för människor med traditionella kontorsarbeten, har han många anledningar att tro att det kommer att ske en förändring i hur vi arbetar med våra digitala enheter, och hur många enheter vi kommer att behöva använda.

– Ett exempel på hur telefonen håller på att ta över kommer från att den yngre generationen är mycket mer van vid smarta telefoner och plattor och inte sällan är mer effektiv på den typen av enhet än en traditionell dator.

Med Lenovo Thinkphone som utvecklats av Motorola och som sedan 2014 ägs av Lenovo, får du både en smart telefon och en enhet som du kan använda på samma sätt som en dator genom att koppla den till en extern skärm, tangentbord och mus.

– Den som använder pc idag kommer att känna igen sig. Det ser i stort sett likadant ut och du får en fullvärdig desktopupplevelse, med skillnaden att det är din telefon som är datorn. Det finns otroligt många som både hemma och på kontoret har den ergonomiska utrustning som behövs, det vill säga skärm, mus och tangentbord, och då kommer prestandan i mobiltelefonen att fungera minst lika bra som den i en laptop. 

Steven Anoniou beskriver ett möte med en kund han hade nyligen.

– Efter att vi presenterat offerten för pc:s och telefoner undrade kunden om det fanns något vi kunde spara in på, och vi föreslog då som exempel 5g-modulen och simkorten i datorerna. Du behöver ju inte ha den typen av uppkopplingsmöjligheter på din dator om du har din telefon. Detta är bara ett litet exempel på hur pc:n och telefonen möts och blir alltmer integrerade.

När användaren av en Thinkphone kommer hem eller till exempelvis hotellrummet går det använda telefonen även för nöje, till exempel för att strömma fotbollsmatcher eller serier på en skärm i rummet direkt från telefonen.

Säkerheten bör förbättras

Genom att fokusera mer på telefonen som den huvudsakliga enheten, tror Steven Antoniou att det dessutom kommer att bli lättare för it-avdelningen att prioritera säkerheten på mobilerna.

– Jag skulle säga att säkerhetsfokuset på telefoner är något eftersatt i förhållande till hur man tänker på säkerheten för en dator. Enda anledningen att vi inte har fler intrång via smarta telefoner idag, är att det fortfarande finns så mycket annat som är sämre.

Den yngre generationen är mycket mer van vid telefoner och plattor.

Pc-älskaren inte glömd

Steven Antoniou vidhåller att olika yrkesroller har olika behov. För den generation som växt upp med datorer och som dessutom arbetar mycket utanför både hem och kontor, kommer datorn förstås att vara det i stort sett perfekta arbetsverktyget, med alla sina ergonomiska fördelar. Och behöver du programmera, redigera tunga filmfiler eller liknande, är det fortsatt datorn som gäller.

Har du då en pc från Lenovo tillsammans med en Thinkphone blir fördelarna ännu tydligare.

– De flesta Mac-användare vet hur integrerade Apples datorer och telefoner är. Liknande smarta funktioner, till exempel att enkelt kunna flytta filer mellan telefon och dator eller att kunna svara på sms via datorn, får den som väljer både dator och telefon från Lenovo.

20 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Lenovo

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng