Meta och Musk äntrar kampen om generativ AI

Elon Musk Och Mark Zuckerberg

Foto: Adobestock, Wikimedia Commons

Meta har tillsatt ett nytt team som ska fokusera enbart på generativ AI. Teamet ska utveckla verktyg som kan användas till bland annat Instagram och Whatsapp. Samtidigt vill Elon Musk starta upp ett forskningslabb som ska utveckla ett alternativ till ChatGPT. 

Framgångarna för ChatGPT har skapat en kamp mellan de stora techbolagen när det kommer till generativ AI, det vill säga artificiell intelligens som skapar bilder, text eller liknande. Nu äntrar både Elon Musk och Meta kampen.

Meta har tillsatt ett nytt team som endast ska fokusera på generativ AI. Enligt vd:n Mark Zuckerberg kommer teamet att skapa kreativa och uttrycksfulla verktyg som ska kunna användas i Metas olika produkter, exempelvis Whatsapp och Instagram. Dock finns en hel del arbete kvar att göra innan man kan erbjuda användarna några verktyg, enligt Zuckerberg. 

Musk kontaktar AI-forskare

Enligt nyhetssajten The Information vill även Elon Musk ha en del av AI-kakan. Elon Musk har kontaktat AI-forskare för att kunna starta ett nytt forskningslabb som ska utveckla ett alternativ till ChatGPT. Värt att nämna är att Elon Musk var med och grundade OpenAI, bolaget som utvecklat ChatGPT, men han lämnade styrelsen 2018.

Sedan tidigare har även Google presenterat chattbotten Bard och den kinesiska sökmotorgiganten Baidu har offentliggjort att de ska lansera chattbotten Ernie i mars.

Dessutom har Microsoft lanserat “nya Bing” som ska ha en inbyggd AI som är mer kraftfull än ChatGPT, och Snapchat har meddelat att man ska lansera My AI, en egen chattbot som är baserad på ChatGPT.

Källa: The Information, Business Insider

1 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI, Meta

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng