It-attack skapar störningar i trafiken i Västsverige

Västtrafik Färdtjänst

Foto: Västtrafik

Under måndagsmorgonen uppstod stora problem i anropstrafiken i Västsverige, till följd av en it-attack mot en systemleverantör som används av flera trafikföretag. Problemen väntas kvarstå fram till söndagen, minst. 

Berörda delar i trafiken är bland annat färdtjänst inom 45 av 49 kommuner i Västra Götalandsregionen. It-attacken har också påverkan på skoltaxi och sjukresor.

Men det är inte bara Västra Götaland som drabbats, Hallandstrafiken skriver under måndagen på sin hemsida att även de genomgår en omfattande teknisk störning som påverkar samtliga serviceresor. 

Stora förseningar uppstår till följd av attacken, då manuella processer måste sättas in i stället för att nyttja det drabbade systemet.

Störningen innebär att våra trafikföretag måste lägga ut resorna manuellt till sina fordon, i stället för att det går automatiskt. Men vi gör så gott vi kan för att minimera de effekter det här får för resenärerna, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafiks anropsstyrda trafik, enligt Söderhamns-kuriren.

Oklart när situationen är löst

Störningarna väntas fortsätta resten av veckan och det är ännu oklart när situationen kommer att vara löst. Åsa Björk gav under måndagen ingen prognos.

– Tyvärr inte i dagsläget. Däremot förbereder vi oss för att problem kvarstår under morgondagen och beklagar de problem som det orsakar för våra resenärer. 

I en uppdatering på Hallandstrafikens webbplats skriver man under tisdagen att man vädjar till alla som kan att skjuta på serviceresor med taxi, och lösa skoltransport på alternativa sätt resten av veckan. Detta till följd av ”en omfattande teknisk störning hos en underleverantör, orsakad av en riktad it-attack som påverkar datakommunikationen till taxibilarna”.

21 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese Bengtnersäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng