IMY:s nya innovationshubb

Pappersflygplan Sticker Från Gruppen; Imy, Innovationshubb

Inom sitt regeringsuppdrag har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfört ”metod- och kunskapsutvecklande insatser" för olika aktörer i samhället. Detta har nu mynnat ut i en ny innovationshubb.

– Under regeringsuppdraget har vi fokuserat på att ge vägledning och stöd till innovationsaktörer, både mer grundläggande kunskap om dataskydd och fördjupad spetskunskap. Vi har till exempel lanserat en innovationsportal på vår webbplats, där innovationsaktörer lätt kan nå information om dataskydd, och hållit en rad webbinarier, föreläsningar och forskarhearings, säger Karin Lönnheden, stabschef på IMY och ansvarig för uppdraget, i ett pressmeddelande.

Datadelning mest klurigt

Uppdraget som regeringen gav IMY handlade bland annat om att höja kunskapen om integritets- och dataskyddsfrågor hos så kallade innovationsaktörer.

En av slutsatserna är att det ofta har varit liknande rättsliga frågor som uppstått oavsett verksamheternas storlek eller ålder. Datadelning har skapat mest bekymmer och upplevts som ett hinder för innovation.

Stor efterfrågan på mer vägledning

I sitt arbete har IMY kommit fram till att den metod man kallar regulatorisk testverksamhet har varit effektiv för att ge vägledning i komplexa frågor om ny teknik.

– Vi ser att vårt innovationsarbete på ett tydligt sätt bidrar till ökad kunskap om integritets- och dataskyddsfrågor hos innovationsaktörer, något som stärker integritetsskyddet i samhället. Men vi ser också att efterfrågan är stor på mer vägledning. Därför att jag glad att vi kommer att fortsätta detta viktiga arbete inom ramen för en innovationshubb på IMY med start redan i april, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för IMY.

Under 2023 kommer IMY genomföra ytterligare pilotprojekt med regulatorisk testverksamhet.

– Innovation är helt nödvändigt för att möta en rad samhällsutmaningar. IMY har en viktig roll att fylla med stöd och vägledning så att AI och annan ny teknik utvecklas på ett sätt som inte riskerar enskilda individers integritet, säger Karin Lönnheden.

28 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng