Han knyter startups till Intel via nytt program

Intel Ignite är namnet på det program som kopplar ihop Intel med startups. Leder programmet gör entreprenören Zack Weisfeld, som också är VP på Intel och tidigare bland annat varit GM för Global Startups på Microsoft. För Voister berättar han om hur avgörande det är att de stora techjättarna går hand i hand med startups, och om vikten av att fira misslyckanden.

– Intel Ignite är motorn som kopplar ihop Intel med ekosystemet av startups. Det är ett förhållandevis nytt program inom Intel som startades i Tel Aviv och vi har kört igång våra europeiska och amerikanska motsvarigheter i München respektive Boston. Många startups vet vad Intel är för bolag, men tror inte att vi är relevanta för dem. Men det tror vi, och för att vi ska närma varandra skapade vi Ignite som ett acceleratorprogram, säger Tzahi ”Zack” Weisfeld, VP & GM, Intel Ignite.

Ni har många områden som AI, maskininlärning, devops, där ni vill vara med och skapa framtidens tech. Vilket område är mest relevant för er just nu?

– Vi har ett superbrett scoop, helt klart. Å ena sidan har vi framtidens datorisering, som kvantdatorer, och å andra sidan har vi sas-bolag som utvecklar AI på olika områden. Det är det som är fascinerande med tech-världen, att den är så bred. Vi har otroliga bolag som går genom våra program. Nyligen hade vi ett bolag i vårt München-program som gör halvledarfabriker i rymden. Det är både fantastiskt och brett.                      

Du har startat många framgångsrika bolag och drivit innovation hos många stora techbolag. Vad behövs för att skapa rätt glöd i sitt bolag för innovation?

– Kulturen hos de stora techbolagen är en stor utmaning. Där finns många supersmarta människor, men som tänker på ett visst sätt. I vår värld måste man ändra sin attityd och bli mer agil, öppen och lära sig från nykomlingar i branschen. Det finns nog varken något techbolag eller industribolag som har råd med att inte arbeta med dessa så kallade disruptors, eller marknadsstörare. Det handlar om att skapa framtiden i samverkan med dem. All innovation kommer inte att komma inifrån. Att ändra sin attityd är centralt. Satya Nadella, vd på Microsoft, kallar det för ett ”growth mindset”. Vi går nu igenom en liknande kulturförändring på Intel.

Du pratar ofta om unga talanger som kanske inte tar steget in i de stora it-bolagen. Tror du att en kulturförändring kan ändra på det?

– Jag tror fortfarande att de största idéerna och de största transformationerna kommer att komma från små, nystartade bolag. Och om du fångar dem tidigt nog och på så sätt skapar framtidens teknik tillsammans med dem, kommer du att vinna över andra på din sida. Men du behöver vara öppen och acceptera det, och det är inte alltid lätt för oss stora bolag att göra det.

– Därför skapade vi Intel Ignite. För trots att Intel är ett varumärke som alla i branschen känner till, var det inte många startups som kände att vi var särskilt lättillgängliga. Det försöker vi nu förändra, och vi tror att från de här mindre bolagen kommer vi att skapa en bra framtid för techvärlden.

Hur är ditt ledarskap?

– Jag ser mig själv som en entreprenör i första hand, och det är något jag har varit de senaste 30 åren. Och det är kul att ta med dessa erfarenheter in i ett bolag som Intel. Vi skapar vad vi kallar ”intelpreneurs”, alltså personer på Intel som blir entreprenöriella i sitt sätt att tänka. De får också tillåtelse att experimentera och att göra misstag, vilket inte heller alltid är lätt i stora bolag där medarbetare bedöms på sin framgång och resultat. På samma sätt måste vi ge medarbetare beröm för att de vågar misslyckas. Det är kritiskt för att få fram innovation. Jag tror på att leda i förändring och att göra det genom experimenterande och genom att fira allt som händer på vägen.

Kan det hjälpa oss i oförutsägbara tider som dessa?

– Just eftersom att vi inte vet vad som händer härnäst, måste vi kunna vara öppna med att tänka på olika sätt och testa oss fram. Om du tittar på vår närvaro här på Web Summit, skiljer det sig ganska mycket mot hur vi brukar framställa oss själva. Vi experimenterar på alla möjliga nya sätt. Framtiden är annorlunda och förändras hela tiden, och jag tror därför verkligen att det är kritiskt att vara adaptiv.

3 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Therese BengtnerinnovationFoto Fredrik Kron/Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng