Fyra trenderna som är högst på CIO:ers agenda

Tidning Och Kvinnlig Cio Vid Dator

Foto: Adobestock

It-säkerhet, compliance, användarupplevelse och hållbarhet. Det är de fyra stora områdena som världens it-chefer kommer att fokusera på i år, enligt en ny undersökning från Equinix.

Runt 3 000 CIO:er, CTO:er och it-chefer har deltagit i undersökningen Equinix 2022 Global Tech Trends Survey där man frågat it-beslutsfattarna vad de kommer fokusera mest på under 2023.

På första plats placerar sig cybersäkerhet. Av deltagarna i undersökningen svarade 85 procent att de prioriterar cybersäkerhet. Här ligger fokus på att:

  • Uppnå en konsekvent hög säkerhetsnivå på alla siter med en distribuerad it-infrastruktur
  • Utveckla försvaret mot dataintrång
  • Stärka förmågan att vidga verksamheter till nya marknader, migrera fler funktioner till molnet och använda ny teknik utan att öka risken för it-attacker.

Andra området handlar om GDPR-efterlevnad. Under 2023 kommer många företag att investera i kompetens för att säkerställa att man är GDPR-kompatibla.

Fokus kommer ligga på att säkerställa att bara godkända data samlas in, att ha kontroll över var och hur data delas och lagras, samt att se till att den digitala infrastrukturen lever upp till dataskyddskraven.

Intern och extern användarupplevelse

Ett tredje fokusområde är att förbättra användarupplevelsen för både kunder och anställda. Kunder vill ha en personaliserad och konsekvent upplevelser över alla kanaler, i realtid. 

Anställda förväntar sig en ökad flexibilitet i samarbetet med kollegor runt om i världen. 82 procent av it-beslutsfattarna inom EMEA ser en förbättrad kundupplevelse som en hög prioritet, och 78 procent ser de interna användarnas upplevelse som högprioriterat.

EU skärper hållbarhetskraven

Sist men inte minst finns även hållbarhet med som ett prioriteringsområde under 2023. EU har skärpt kraven på att rapportera klimatpåverkan, vilket har ökat trycket på företag att nyttja en mer hållbar digital infrastruktur. Bland annat vill EU att datacenter i unionen ska vara klimatneutrala till år 2030.

6 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonCIO, säkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng