"Zoom är ett amerikanskt bolag med en amerikansk grundare"

Puff Debatt Håkan Axtelius

Håkan Axtelius, vd på Visualised, skriver att Zoom är ett helägt USA-baserat bolag som verkar enligt samma regelverk som andra bolag på NASDAQ-börsen. Foto: Visualised, Adobestock

DEBATTREPLIK. Håkan Axtelius, vd på Visualised, svarar på André Catrys debattartikel om att Zoom utgör ett säkerhetshot mot Sverige. Håkan Axtelius menar att Zoom arbetar enligt samma regelverk som alla andra börsbolag, att Zooms vd Erik Yuan endast är amerikansk medborgare, och att mjukvarukodshanteringen på bolaget är strikt reglerad.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna. 

Jag beklagar till att börja med att denna replik har dröjt för er som under en tid har varit vilseledda av en artikel som helt saknar nyanser.

Personligen jobbar jag med Zoom hela dagarna, så jag utger mig som jävig i ämnet avseende den debattartikel som André Catry skrev för cirka en månad sedan. I artikeln står det bland annat att Stockholms stads val av Zoom som videotjänst är naivt och riskerar att få negativa konsekvenser för Sveriges säkerhet.

Jag hoppas att ni kan respektera vad jag försöker få fram, som förhoppningsvis underlättar när ni drar era slutsatser i detta ämne.

Här följer fem punkter varav många av dem motbevisar att Zoom skulle vara ett säkerhetshot mot Sverige. 

  • Zoom är ett helägt USA-baserat bolag och handlas på amerikanska- NASDAQ-börsen. Bolaget arbetar enligt de regelverk som råder, på samma sätt som vilket börsbolag som helst, gällande informationssäkerhet och skyldigheter.
  • Zoom har bolag i Kina, precis som nästan alla globala verksamheter, speciellt inom it-branschen. Det har man primärt för att kunna vara kommersiell part i respektive land.
  • Erik Yuan, grundare och vd av Zoom är född i Kina. Sedan 2007 är han endast amerikansk medborgare och har inga förpliktelser mot lagar i Kina. Han är inte kinesisk medborgare, därmed lyder han ej under kinesiska NIL-lagstiftningen. 
  • Zoom har utvecklingsresurser på flera platser globalt, precis som de flesta ledande teknikbolag idag, såsom Cisco, Lenovo med flera. Mjukvarutvecklingen är strikt och lagligt strukturerad. 
  • I USA är Zoom ackrediterat vid IL4 av Försvarsdepartementet. Det finns en komplett Zoom for (US) Government-uppsättning, fokuserad på amerikanska myndigheter och deras partners. Mjukvarukoden är densamma som Zoom i vardagsbruk, men infrastrukturen är orienterad mot den amerikanska regeringen, precis som ZoomX är orienterad mot EU.

Min avsikt med detta inlägg är att balansera synen på området, jag avser inte att skriva ner en konkurrent.

För värt att nämna i sammanhanget är att André Catry häromveckan gick ut med att han är CSO/CTO på nya cybersäkerhetsbolaget C-Resiliens. Ett företag som även levererar videomötestjänster. Därmed skulle man kunna uppfatta hans attack på Zoom som ett försök att skada en konkurrent.

Jag hoppas att detta svarar på de felaktigheter som dykt upp i denna diskussion under de senaste veckorna. Även om jag inte tror att jag får sista ordet i debatten är det av största vikt att den blir mer nyanserad.

Håkan Axtelius, vd på Visualised, en av nordens ledande tjänsteleverantörer av Zoom och mötesplatser 

17 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Debatt

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng