Almega: Tillväxten i Sveriges techsektor lägst på tio år

Personer Väntar På Jobbintervju

Foto: Adobestock

Tillväxten i den privata tjänstesektorn har fallit kraftigt det senaste året. Detta gäller även techsektorn, som har den lägsta tillväxten på över tio år. Den oroliga ekonomin märks även på den globala techsektorn, där varsel fortsätter på flera håll.

Techsektorn har vuxit kraftigt några år i rad, men nu har tillväxten minskat drastiskt. Det fjärde kvartalet 2022 var produktionen bara 0,3 procent högre än samma period 2021. Detta visar Tjänsteindikatorn från tjänsteföretagens organisation Almega.

– För techbolagen innebar pandemin bara en kort avmattning innan tillväxten tog ny fart. Nu är läget besvärligare och tillväxten är den lägsta på över tio år, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, via ett pressmeddelande. 

Tillväxten i hela den privata tjänstesektorn minskade från 9 procent i början av 2022 till drygt 1 procent vid årets slut. En utveckling som lär fortsätta.

– Mycket tyder på att produktionen i tjänstesektorn redan har börjat falla och vår prognos är att tillväxten blir negativ under våren, säger Patrick Joyce.

Amazon sparkar ytterligare 9 000 personer

Samtidigt fortsätter de globala techbolagen att storvarsla. I början av året beslutade Amazon att göra neddragningar på 18 000 personer. Till detta adderas 9 000 tjänster ytterligare, vilket gör att sparpaketet nu uppgår till 27 000 personer. Som anledningar hänvisar vd:n Andy Jassy bland annat till ekonomin och den osäkra framtiden, enligt Techcrunch.  

Till skillnad från tidigare neddragningar kommer AWS att finnas med bland de berörda den här gången. Det gör även företagets HR-avdelning, annonsenhet och streamingtjänsten Twitch.

Häromveckan förklarade även Meta att man planerar att sparka 10 000 personer ytterligare. Detta efter att Mark Zuckerberg redan i november meddelade att drygt 11 000 anställda tvingas gå. 

21 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonledarskap, digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng