Alla meddelanden ska övervakas – regeringen stödjer EU-förslag

Barn Medhand Framför Kameran

Foto: Adobestock

Regeringen stödjer EU:s lagförslag som ska göra det möjligt att kontrollera alla digitala meddelanden som sänds. Förslagets syfte är att bekämpa sexuella övergrepp mot barn, medan kritiker anser att det inkräktar för mycket på den personliga integriteten. 

EU-kommissionen har tagit fram ett förslag på en ny lag som betyder att leverantörer av digitala tjänster måste gå igenom innehållet i mejl och andra digitala meddelanden som skickas mellan användare. Målet med lagen är att hitta personer som begår sexuella övergrepp mot barn.

Lagförslaget har inte fått något officiellt namn än men kallas ibland för “Chat Control”. Förslaget stöds av regeringen och Socialdemokraterna medan Sverigedemokraterna och Centerpartiet är emot. 

Varenda samtal, sms eller bild som en EU-medborgare skickar ska övervakas. Det är inte rimligt. Staten ska inte veta allt vi gör, man har rätt till ett privatliv. Därför måste man som inom alla andra områden rikta in sig på dem som är misstänkta, säger Niels Paarup-Petersen, talesperson för digitalisering och cybersäkerhet för Centerpartiet, till Sveriges Radios Ekot.

"Ren svartmålning"

Att lagförslaget skulle göra det fritt fram att övervaka EU-medborgares digitala meddelanden, håller inte Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) med om.

Det är ju totalt fel naturligtvis. Det finns ingen sanning i det överhuvudtaget. Jag föreslår att man begränsar möjligheterna att detektera. Det är ren svartmålning och visar på vilka krafter som jag utmanar, till Europaportalen. 

Hela lagförslaget går att läsa här.

31 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonintegritet, EU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng