44 procent av kommuner och regioner utsatta för cyberattacker

Trygghetslarm Och Hackat System

Foto: Adobestock, Mostphotos

Närmare hälften av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för it-attacker det senaste året, visar en ny enkät. Ett exempel är förra veckans attack mot 150 kommuners trygghetslarm, som misstänks vara en rysk aktion. För att komma tillrätta med problemen krävs bland annat att offentlig sektor ställer ökade krav på sina leverantörer.

En ny enkät från TV4 Nyheterna visar att knappt hälften, närmare bestämt 44 procent, av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för cyberattacker under det senaste året. En av de utsatta regionerna är Västra Götalandsregionen.

– Det gäller att hela tiden systematiskt kontrollera sin egen miljö men också kräva från sina underleverantörer att de gör det, säger Anders Andersson, cybersäkerhetschef Västra Götalandsregionen.

Ryssland misstänks för attacken mot trygghetslarmen

Förra veckan drabbades 150 kommuner när trygghetslarmen hos kommunernas äldreomsorg inaktiverades. Detta på grund av en cyberattack. Förutom att larmen slogs ut under ett knappt dygn kan även obehöriga ha kommit åt vissa personuppgifter. Det som kan ha läckt är personnummer, adress, telefonnummer och i vissa fall hälsodata, vilket är relevant i samband med larmhantering. 

Säkerhetsexperten André Catry misstänker att attacken kommer från Ryssland. 

– Med största sannolikhet var det ryssen. Om det inte var en ransomwareattack, får man ställa sig frågan ”vem tjänar på att skapa kaos i Sverige?” och då blir svaret en statsaktör. De slår mot de sårbarheter de råkar hitta, och nu råkar det vara trygghetslarmen, säger André Catry, till SVT. 

Marcus Murray på säkerhetsföretaget Truesec tror också att det kan handla om en rysk aktion. 

– Vi har sett att man slår ut funktioner som har att göra med just sjukvård och det beror på att det skapar en medial kraft. Det kan då få ett förstärkt budskap till medborgarna, att vi som svenskar ska känna oss otrygga.

– Tydligen kan man sitta någonstans och angripa våra viktiga funktioner i samhället och det skapar oro. Det är något som åtminstone Ryssland har ett intresse att uppnå, säger Marcus Murray på Truesec.

Ökade krav på leverantörer 

För att råda bot på attackerna behöver kommuner och regioner ställa högre krav på sina leverantörer.

– Kommuner och offentlig verksamhet har höga krav men har deras leverantör av trygghetslarm samma krav till exempel? Det viktigaste är att säkerställa att de har ett grundskydd som är acceptabelt och nästa steg är att vi har ett samhälle som har åtgärder och behöver stöttas för man ska ju också komma ihåg att de är ju också ett brottsoffer, säger Marcus Murray.

27 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng