Svenskt forskningsgenombrott: elektroder odlas i hjärna

Elektroder Odlade I Hjärnan; 3D Bild På Hjärna

Gelen som injicerades i hjärnan på bland annat zebrafisk (t.v). Foto: Thor Balkhed

Forskare vid tre svenska universitet har tagit oss ett steg närmare att integrera kretsar i levande organismer med ny, unik metod. Resultatet publiceras i forskarvärldens flaggskeppstidskrift Science.

– I flera decennier har vi försökt skapa elektronik som härmar biologin. Nu låter vi i stället biologin skapa elektroniken för oss, säger Magnus Berggren, professor vid Laboratoriet för organisk elektronik, LOE, vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Mot sjukdomar och för bioelektrisk integration

För den som undrar vad elektronik har i hjärnan att göra, är några av svaren att det kan hjälpa oss att förstå komplexa biologiska funktioner och hjälpa oss att bekämpa hjärnsjukdomar. Det ligger helt enkelt i tangentens riktning att vi framöver kommer vara mer kroppsligt integrerade med den teknologi som idag finns i externa enheter.

För att kunna få till en sådan här integration krävdes det att forskarna skapade mjuka, elektroniskt ledande material i form av en gel, i vilken elektroder kunde ”odlas”.

– Kontakten med kroppens egna ämnen förändrar strukturen i gelen och gör den elektriskt ledande, vilket den inte är innan den injiceras. Beroende på vilken vävnad det handlar om kan vi också justera sammansättningen av gelen så att den elektriska processen kommer i gång, säger Xenofon Strakosas, forskare vid LOE och Lunds universitet samt en av huvudförfattarna till studien.

Först i världen

Det är just detta som de svenska forskarna är först i världen med: att det räcker att gelen interagerar med kroppens molekyler för att bilda elektroder. Varken genetisk modifiering eller externa signaler som ljus eller elektrisk energi behövs.

– Genom att vi gjorde smarta förändringar i kemin kunde vi få fram elektroder som accepterades av hjärnvävnad och immunförsvaret. Zebrafisken är en utmärkt modell för att studera organiska elektroder i hjärnor, säger Roger Olsson, professor vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet, och som även har kemilaboratorium vid Göteborgs universitet.

Förhoppningen är att det ska bana vägen för ett helt nytt paradigm inom bioelektronik, eftersom inga inopererade fysiska föremål behövs.

– Våra resultatet öppnar helt nya sätt att tänka kring biologi och elektronik. Det återstår en rad problem som vi inte har löst, men studien är en bra startpunkt för framtida forskning, säger Hanne Biesmans, doktorand vid LOE och en av huvudförfattarna.

Källa: Linköpings universitet

27 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerforskningFoto Thor Balkhed

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng