Ny 5G-innovationshubb för industrin

Northstar Lastbil

Lastbil testas inom Northstar-programmet.

Telia och Ericsson lanserar ett nytt program med den senaste 5G-tekniken. Syftet är att aktörer inom exempelvis fordonsindustrin ska få möjlighet att utveckla smarta och hållbara transportlösningar.

– Sverige är en ledande industrination med starka varumärken som har global räckvidd. Att skala digitala lösningar och omsätta ny teknik till konkreta fördelar är avgörande för dessa företag, och för oss som nation för att säkra vår konkurrenskraft. Utan tillgång till robust och säker digital infrastruktur riskerar man istället att hamna efter. Med Northstar-programmet bjuder vi in industrin för att samarbeta och testa sina lösningar på den senaste 5G-tekniken och vi skapar förutsättningar för att accelerera utvecklingen smarta hållbara transportlösningar, säger Anders Olsson, VD för Telia Sverige, i ett pressmeddelande.

Navet i Northstar-verksamheten är ett specialutvecklat 5G-nät för innovation, på vilket företag kan bygga egna nät. Bland annat har man fått EU-finansiering för att testa så kallade transportkorridorer med 5G-täckning och som delvis handlar om hur exempelvis lastbilar skiftar mellan olika 5G-uppkopplingar under en resa.

Rise testmiljö först ut

Programmet riktar sig i huvudsak mot avdelningar som arbetar med innovation och forskning i fordonsindustrin och transportsektorn. Första aktören som kommer att testa Northstar är Astrazero som är en fullskalig testmiljö för vägsäkerhet utanför Göteborg. Astrazero ägs och drivs av forskningsinstitutet Rise, och har partners som Volvo Cars och Scania.

– För AstaZero innebär kombinationen av ett öppet och ett stängt nät att vi kan växla upp testverksamheten för både forsknings- och utvecklingsprojekt. Till exempel kan en självkörande lastbil testas i det stängda nätet i vår FLX Zone, som kan simulera miljön i en hamn eller på ett logistikcenter. Efter att lastbilen lämnar testzonen så kopplar den samtidigt över till det publika 5G-nätet, precis som den hade gjort när den kör ut från ett inhägnat område i verkligheten. Men allt sker på ett säkert sätt på Astazeros anläggning. Det här är ytterligare ett exempel på hur vi skapar möjligheter för fler digitalt drivna FoU-projekt, säger Peter Janevik, VD på Astazero.

Källa: Telia

15 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Telia

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng