Nu startar Sveriges första forskarskola inom säkerhet

Karlstad Universitet

Foto: Karlstads universitet, Adobestock

Den första företagsforskarskolan inom cybersäkerhet startar nu i vår. Skolan möjliggörs via ett nytt samarbete mellan ett antal universitet och företag och ska stärka Sveriges skydd mot cyberattacker.

Nya företagsforskarskolan går vid namn SIGS-Cybersec och har som syfte att höja kompetensen inom cybersäkerhet i Sverige och för svenska företag. KK-stiftelsen har beviljat drygt 16 miljoner till SIGS-Cybersec där inledningsvis åtta doktorander kommer att vara kopplade till varsitt företag.

Cybersäkerhet är en av de mest kritiska utmaningarna för vårt samhälle och för nationell säkerhet. Incidenterna ökar samtidigt som det finns en brist på cybersäkerhetskompetens inom industrin och andra sektorer. Nu startar vi den första företagsforskarskolan, SIGS-Cybersec, på området för att utveckla industriell kompetens och expertis på forskningsområdet och stärka cybersäkerhetsprofilerna vid de lärosäten som medverkar, säger Simone Fischer-Hübner, professor vid Karlstads universitet.

Utveckla egna lösningar

Tillsammans med företag och seniora forskare kommer doktoranderna att försöka utveckla egna cybersäkerhetslösningar för företagen i Sverige.

I Sverige och Europa råder brist på egna lösningar för att skydda nätverk och data från hackare. Vi är beroende av produkter från andra länder. Men det är viktigt att Sverige utvecklar egna produkter och tjänster, säger Simone Fischer-Hübner.

Utöver Karlstads universitet medverkar även Blekinge Tekniska Högskola, Försvarshögskolan och Örebro universitet i arbetet.

Källa: Sveriges Radio, KK-stiftelsen

10 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng