Microsofts nya Bing 2.0 – med mer kraftfull AI än ChatGPT

Microsoft Nya Bing

Foto: Adobestock

I måndags presenterade Google ChatGPT-konkurrenten Bard. Nu fortsätter AI-kampen i och med Microsofts lansering av vad de kallar nästa generations sökverktyg, nämligen nya Bing. Sökmotorn använder språkmodellen Prometheus som är speciellt anpassad för sök och ska vara mer kraftfull än ChatGPT.

– Rallyt startar i dag och vi kommer att röra oss snabbt. Vad som är ännu viktigare är att vi kommer ha kul med att innovera sök igen, för det är hög tid att göra det, säger Microsofts vd Satya Nadella vid ett pressevent.

Den nya versionen av Bing kommer att ha OpenAI:s teknik inbyggd. Bings AI bygger på nästa generations språkmodell och kallas Prometheus. Den är speciellt anpassad för sök och ska vara mer kraftfull än ChatGPT.

Med hjälp av OpenAI:s teknik ska svaren bli mer relevanta, aktuella och med bättre källhänvisningar. Ny data kommer samlas in kontinuerligt i modellen. Även den underliggande sökmotorn är förstärkt av AI så att algoritmen ska bli mer relevant. 

Nya Bing ger både vanliga sökresultat i länkform samt i form av AI-baserade svar. Det går även att chatta med AI:n för att få tillgång till mer information.

Ny version av Microsoft Edge

Utöver nya Bing tillkommer även en uppdaterad version av webbläsaren Microsoft Edge. Den här kombinationen ska, enligt Microsoft, kunna generera en helt ny sorts upplevelse att surfa och hitta information på nätet. 

Nya versionen av Bing kommer att rullas ut globalt framöver. Redan nu är den lanserad i en slags betaversion. Den som är intresserad av den fullskaliga versionen behöver i dagsläget ställa sig i en väntelista.

Källa: Microsoft, Swedroid

8 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI, Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng