Experter: 2033 utför robotar 39 procent av våra hushållssysslor

Dammsugning Och Mathandling

Om tio år kommer 39 procent av tiden som vi människor spenderar på hushållssysslor istället att skötas av robotar. Enligt AI-experter är mathandling ett av områdena som sannolikt kommer att se mest automatisering framåt. 

Forskare på Oxfords universitet och Ochanomizu universitet i Japan har försökt ta reda på vilken inverkan som robotar kommer ha på våra obetalda vardagssysslor. För att få svar frågade forskarna 65 AI-experter från Japan och Storbritannien vad de ser i sina spåkulor. En fråga som ställdes var: “Om robotarna ska ta våra jobb, kan de åtminstone ta ut soporna åt oss?” 

Enligt experterna kommer automatisering att minska tiden vi spenderar på inhandling av mat med 60 procent. När det gäller övrig handling kommer 50 procent av tiden som vi spenderar på det att skötas av robotar. 

Mindre förändring lär det bli gällande de mjuka värdena. 

Endast 28 procent av omsorgsarbetet, exempelvis att lära dina barn saker, följa med dem till skolan eller ta hand om en äldre familjemedlem, kommer att automatiseras, säger Lulu Shi, forskare på Oxfords universitet, till BBC.

Kan förbättra jämställdheten – men också öka samhällsklyftorna

Enligt forskarna kan automatiseringen frigöra en hel del tid som i dagsläget spenderas på det obetalda hemarbetet. I Storbritannien utför männen hälften så mycket av detta jobb som kvinnorna, och i Japan gör männen mindre än en femtedel av det obetalda arbetet i hemmet. En växande automatisering skulle därmed kunna leda till en ökad jämställdhet, menar forskarna. 

Dock är det även så att ny teknik kan vara dyr. Om det bara är en bråkdel av samhället som har råd med systemen som hjälper oss i vardagen, kan det leda till en växande ojämlikhet när det kommer till hur mycket fritid vi får, säger Ekaterina Hertof, professor i AI och samhälle på Oxfords universitet.

Källa: BBC

24 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI, robot

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng