De tar på sig ansvaret för senaste it-attackerna

Anonymous Sudan Och Sudans Och Rysslands Flagga

Anonymous Sudan. Det är namnet på den grupp som nu tar på sig ansvaret för överbelastningsattackerna mot bland annat sjukvården och ett antal mediesajter i Sverige de senaste dagarna. Säkerhetsexperten Marcus Murray flaggar dock för att det kan vara en rysk aktion under falsk flagg.

– Ryssland har som av en händelse en hel del att vinna på att de muslimska länderna är arga på oss på grund av koranbränningarna. Erodogan sa att Turkiet inte skulle släppa in oss i Nato på grund av dem. Det är logiskt att ryska aktörer vill få de muslimska grupperingarna att fortsätta piska upp stämningen mot Sverige, säger it-säkerhetsexperten Marcus Murray till SVT.

Attacker dag för dag

Tisdag 14/2
Under tisdagen önskade gruppen Anonynmous Sudan ”Glad alla hjärtans dag” på Telegram, och förkunnade i samma post i meddelandetjänsten Telegram att man skulle attackera svensk media. Bland annat SVT drabbades.

Onsdag 15/2
Och Sverige hann knappt vakna på onsdagen innan medierna fyllts med fler attacker, denna gång mot flygbolag. Anonynmous Sudan har tagit på sig attacker mot svenska flygplatser. Bland annat Skellefteå flygplats hemsida ligger nere. SVT rapporterar också om it-problem hos Lufthansa, som snarare verkar bero på en förstörd kabel.

Torsdag 16/2
Under torsdagen varnar Anonynmous Sudan för fler attacker. Denna dag mot tågoperatörer. Bland annat har tågbolaget Norrtågs sajt legat nere och Jönköpings länstrafik har uppgett störningar i sina försäljningskanaler. 

Koranbränningar motiv

Förra veckan attackerades vårdsajter och också dessa har aviserades av hackergruppen på Telegram, som motiverade attackerna med de koranbränningar som ägde rum utanför Turkiets ambassad i slutet på januari.

Men trots namnet på gruppen håller alltså it-säkerhetsexperten Marcus Murray det för sannolikt att Ryssland har ett finger med i spelet.

– Anonymous Sudan har dessutom agerat i linje med proryska intressen, säger han.

Skapar rädsla

Överbelastningsattacker är inte den värsta sortens attacker, men fyller ändå enligt Marcus Murray sin funktion.

– Men när det blir en stor uppmärksamhet och man skapar en rädsla blir det ett samhällspsykologiskt problem. I det här fallet kan det också bli efterkonsekvenser om man får muslimska grupperingar runtom i världen att fokusera på att vilja skada Sverige, säger han.

Texten uppdateras.

Källa: SVT

15 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock, Telegram

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng