Cirkulära datorer ska få unga från utsatta områden till techbranschen

Ung Programmerare Hello World

Foto: Karin Boo/Hello World

Genom cirkulära datorer och terminskurser ska barn och ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden öka sitt intresse för teknik. Den ideella föreningen Hello World ligger bakom satsningen vars mål är att minska kompetensbristen i techbranschen. 

Det är inte bara den förväntade framtida kompetensbristen som är alarmerande utan även bristen på mångfald inom techsektorn, där endast 20 procent av utvecklare är kvinnor och 30 procent av utbildade ingenjörer kommer från icke-akademiska hem. Därför är det extra viktigt att alla våra aktiviteter är kostnadsfria och att vi befinner oss där barnen är, säger Maria Arneng, generalsekreterare på Hello World.

Techbranschen har larmat om ett förväntat kompetensunderskott på 70 000 personer år 2024. Därför krävs ett ökat intresse för STEM-ämnena (naturvetenskap, teknik, konstruktion, matematik) bland barn och ungdomar för att få fler av dem att studera till ingenjörer, programmerare och matematiker.

Föreningen Hello World lanserar nu ett gratis “after school-program” med terminskurser på bibliotek, skolor och fritidsgårdar med ett extra fokus på tjejer samt barn från socioekonomiskt utsatta områden. Under hösten 2022 pilottestades programmet och nu ska det skalas upp för att nå fler barn och ungdomar. 

Samarbete med it-företag

För att skolor, bibliotek och fritidsgårdar ska kunna delta oavsett vilken ekonomi de har inleder Hello World nu ett samarbete med cirkulära it-företaget 3stepIT, som inledningsvis kommer låna ut 500 rekonditionerade datorer. Därmed får skolor, bibliotek och fritidsgårdar både tillgång till Hello Worlds utbildade pedagoger och datorer som förberetts med programmen som kurserna använder. 

I och med vårt samarbete med Hello World får vi möjligheten att vara med och ge barn och ungdomar chansen att ta del av nya digitala kunskaper och erfarenheter. Samtidigt som vi också får möjligheten att visa att begagnade datorer fungerar precis lika bra som splitternya och genom att ta hand om och vårda sina prylar och ha ett cirkulärt tänk, kan vi alla hjälpas åt mot en mer hållbar värld, säger Jakob Lagander, vd 3stepIT Sverige. 

Källa: Hello World

14 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonskola, hållbarhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng