CIO:ernas stora orosmoln 2023

Personer På Stan Går

Foto: Adobestock

En stor utmaning för företag är allt mer komplexa, hybrida it-miljöer där företagens produktionsmiljöer fortsätter att delas upp i olika moln. Detta gör att it-chefer inte känner sig tillräckligt skyddade, enligt nya rapporten Veeam Data Protection Trends Report 2023.

– It-chefer står inför en dubbel utmaning. De bygger och stöttar alltmer komplexa hybridmiljöer, samtidigt som volymen och sofistikeringen av cyberattacker ökar. Detta blir ett stort problem när företagsledare tänker igenom hur de ska mildra och återställa affärsverksamheten från alla typer av störningar, säger Danny Allan, CTO och senior vice president of product strategy på Veeam.

Iaas och PaaS

Högt på verksamheters prioriteringslistor i år är att göra säkerhetskopieringar mer tillförlitliga, samt att säkerställa att skyddet av Infrastructure as a Service (IaaS) och Software as a Service (SaaS) är likvärdigt med skyddet de har för arbetslaster i datacenter.

– Äldre säkerhetskopieringsmetoder hanterar inte moderna arbetslaster – från IaaS och SaaS till containrar – vilket resulterar i en opålitlig och långsam återställning av verksamheten då den behövs som mest. Det är detta som it-chefer funderar över när de överväger sin plan för cybermotstånd. De behöver ett modernt dataskydd, säger Danny Allan.

Rapporten visar också att i snitt räknar verksamheter globalt med att öka sin dataskyddsbudget med 6,5 procent under 2023. En siffra som är avsevärt högre än utgifterna inom andra it-områden. 85 procent av alla organisationer som deltog i rapporten planerar att öka sin dataskyddsbudget, och bland dessa är den genomsnittliga planerade ökningen 8,3 procent. Där tillkommer även ofta ökade investeringar i cybersäkerhetsverktyg.

Återställa data ett dilemma

Cyberattacker orsakade de mest effektfulla avbrotten under 2020, 2021 och 2022. 85 procent av de deltagande organisationerna attackerades minst en gång under de senaste tolv månaderna, vilket är en ökning från 76 procent i förra årets rapport.

Återställning av data det största problemet. De undersökta verksamheterna rapporterar att endast 55 procent av deras krypterade eller förstörda data kunde återställas efter en attack.

Källa: Aktuell Säkerhet

3 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng